7 goda sätt att äta melon

7 goda sätt att äta melon
Melon är gott, läskande och perfekt när det är varmt. Dessutom kan den användas på andra sätt än att ätas i skivor. Vi har hittat 7 tips och tricks du kan testa i sommar.
Annons

1. Som pinnglass

Frusen melon på pinne är oslagbart en varm dag.

Skär vattenmelonen i skivor och sedan i trekanter. Stick in en glasspinne genom skalet och frys in vattenmelonen. Bara  att plocka fram ur frysen när du vill svalka dig en varm sommardag.

2. Som sorbet

Annons

Det går snabbt och enkelt att förvandla melon till sorbet.

Annons
  1. Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten. Ta från värmen när sockret smält och låt svalna.
  2. Gröp ur köttet från en kärnfri melon, ca 600 g, och mixa det i matberedare till mos.
  3. Blanda i sockerlagen i moset. Tillsätt lite citronsaft i taget och smaka av.
  4. Frys in ca 2–3 timmar.
  5. Rör i sorbeten ungefär en gång i halvtimmen medan den fryser in så att vatten och mos inte separerar. Servera i glas med mynta eller citronmeliss på toppen.

Tips! Frys in sorbeten i det urgröpta melonskalet. Det ser festligt ut vid servering.

3. Grillade i skivor

Melon, särskilt vattenmelon, smakar fantastiskt grillad. När de skivorna läggs på den varma grillen karamelliseras ytan och får en sötare och djupare smak. Servera grillad melonen som dessert med glass eller i en sallader med mozzarella eller fetaost. Gott också i en fruktsallad.

4. Som istärning

Annons

Fryst melon i tärningar är perfekt i kalla drycker. Tärna melonen i lagom bitar eller använd kakutstickare eller små pepparkaksformar så att bitarna får festliga former som stjärnor, hjärtan eller liknande.

5. Skära melon utan kladd

Undvik disk genom att skära melonen direkt i melonskalet för att sedan hälla över bitarna i en skål och på så sätt undvika att det blir kladdigt på köksbordet.

Gör så här:
Halvera melonen och skär tre snitt in i den från varje sida, rakt igenom skalet, men utan att skära igenom hela melonen. Skär runt längs skalets hela kant på insidan. Skär sedan melonköttet i ett rutmönster rakt ner genom hela melonen men inte genom skalet. Nu kan du hälla över fina tärningar direkt i en skål från melonen.

Bonustips! Absolut snyggast blir det om du istället använder ett kuljärn och gör kulor av melonen.  Extra tjusigt att servera i en glasskål, en drink eller ett bål där du blandar olika melonsorter.

Annons

 

6. Äta melon utan slabb

När du äter melonskivor i klyftor blir du lätt kladdig runt om munnen. Skiva istället melonen lite tjockare och skär skivorna sedan 4-5 gånger tvärsöver så det blir  lätt konformade bitar istället. Mycket lättare att bara träffa munnen och inte kinderna när du äter.

7. Spetsad (Obs! Endast för vuxna)

Det här är en särskild vuxenversion av melon.

Annons

Skär ett litet hål i en hel melon och häll ner önskad alkoholhaltig dryck i fruktköttet. Lägg melonen i kylen och vänd då och då så att alkoholen fördelas.

Skär melonen i skivor och servera som tilltugg till drinken. Kom ihåg att berätta för gästerna om den hemliga ingrediensen.

Text: Sanna Fogelberg
Källa: Netto, Coop
Bild: Shutterstock/IBL

Och här är knepet när du ska välja ut den godaste melonen i fruktdisken:

Och störst är inte alltid bäst i detta fallet.

 

Annons

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons