Recept Gabriel Jonssons Älgfilé provençale
Min finalrätt, som tog mig till vinst i Sveriges mästerkock. Det här är en rätt som passar fint på nyårsafton, den kan du servera rakryggad! Byt ut älg mot oxe så har du en klassisk coeur de filet provençale. Panko är asiatiskt ströbröd, det hittar du numera i de flesta mataffärer.
800 g älgfilé
2 vitlöksklyftor
4 kvistar timjan
salt
nymalen peppar
smör
rapsolja
Ugnabakade tomater
4 tomater
2 msk olivolja
3 kvistar timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk nymalen peppar
1 tsk strösocker
2 msk panko
2 msk torkad svamp
1 msk smör
Örtsmör
200 g rumstempererat smör
1 kruka persilja, hackad
1 kruka körvel, hackad
2 finhackade vitlöksklyftor
rivet skal från 1 citron
½ finhackad grön chili
salt
nymalen peppar
Råstekt potatis
8 fasta potatisar
3 msk rapsolja
3 kvistar med timjan
salt
nymalen peppar
Baconlindad sparris
8 gröna sparrisar
4 baconskivor
1. Putsa filén och salta och peppra runt om. Hetta upp en stekpanna med olja – pannan ska vara riktigt het. Stek köttet runt om tills det fått bra med färg. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök och timjan. Ös köttet med smöret. Kör färdigt i ugnen på 160 grader tills köttet har en innertemperatur på 52 grader. Låt köttet vila tills det är ca 55 grader (medium).
2. Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Ringla över olivoljan och strö över timjan, vitlök, salt, peppar och socker. Baka i ugnen på 160 grader i ca 20 minuter. Mixa panko, svamp och smör. Lägg svampsmöret ovanpå tomaterna och kör på grill tills de fått fin färg.
3. Blanda smöret med persilja, körvel, vitlök, citronskal och chili. Smaka av med salt och peppar.
4. Skala och skär potatisen i ca 5 millimeter tjocka skivor. Låt dem ligga i vatten en halvtimme så att stärkelsen dras ur. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek potatisen till den fått bra färg. Lägg potatisen i en ugnsfast form och kör den klar i ugnen på 160 grader. Avsluta med att steka potatisen knaprig i pannan precis före servering. Salta och peppra efter smak.
5. Linda bacon runt 2 sparrisar. Stek i en varm panna tills baconet fått fin färg. Servera älgfilén med råstekt potatis, tomater, örtsmör och sparris.
Av Gabriel Jonsson
Foto: Frida Wismar
Kommentarer till “Älgfilé provençale – Gabriels vinnarrecept”
Vad spännande! Det är bara att avkalka kaffebryggaren och så blir det kaffe på detta. Roligt med recept som inkluderar älg. Det ser man inte varje dag.