Så fixar du bästa ostbrickan själv!

Så fixar du bästa ostbrickan själv!
Fransmännen håller envist fast vid att en god bit ost är den perfekta avslutningen på 
en härlig måltid. Och vi kan bara hålla med! Men hur ska ostbrickan komponeras – och vad dricker man till?
Annons

Hur många ostar på ostbrickan?

Det behövs inte så många olika sorters ost. Hellre då några väl utvalda, och så lite goda tillbehör. Tänk på att det bör finnas något för alla. Välj till exempel en blåmögelost, en camembert eller brieost, en hård, smakrik ost som emmentaler och en mildare kittost.

Vilka tillbehör passar till ost?

Tänk på att tilltugget inte får konkurrera med ostens smak, utan det ska vara ett komplement. Till halvhårda och hårda ostar passar färska fikon, päron, äpple eller någon annan söt frukt, samt gott hembakat bröd. Till smakrika blåmögelostar passar något sött, som färska fikon eller fikonmarmelad (se recept nedan), mango eller persika.

Vilket vin passar till ost?

Ju starkare osten är, desto fylligare vin passar till. Ett vitt vin med mycket syra passar bra till feta och milda ostar. Ett rött, fylligt vin som amarone är gott till blåmögelostar, medan en söt sauternes kompletterar en riktigt salt och god roquefortost. Även portvin passar bra till smakrika, salta mögelostar och vällagrade hårdostar. Till syrliga ostar som chèvre passar friska viner gjorda på sauvignon blanc-druvan. Torr äppelcider är också väldigt gott till ost.

Ska jag servera kex till osten?

Javisst, men låt dem vara så neutrala som möjligt och låt osten och tillbehören ta mer plats.

Annons

5 snabba tips för en lyckad ostbricka!

✔ Det går åt 200–300 g ost per person.
✔ Låt ostarna stå framme före servering – de behöver både luftas och tempereras för att de ska utveckla smak och doft. Godast är de vid 18–20°.
✔ Arrangera ostarna medurs i en skala från mjuk till hård och från mild till stark.
✔ Lägg fram en kniv för varje ostsort så att inte smakerna blandas.
✔ Smaka först på osten, därefter på vinet, så får du den optimala smakupplevelsen!

Fikonmarmelad – recept

200 g mjuka torkade fikon
1 rosmarinkvist
1 dl rörsocker
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 dl vatten
½ dl portvin
1 dl hackad pistaschmandel

Annons

 

1. Skär fikon i bitar. Sjud bitarna med rosmarin, rörsocker, kardemummakärnor, vatten och portvin i en kastrull i ca 15 minuter.
2. Mixa marmeladen. Rör ner hackad pistaschmandel.
3. Fyll rena, fina burkar med marmeladen. Låt svalna upp och ner. Förvar i kyl för bästa hållbarhet.
Recept: Janet Gustavsson

Text: Åsa Swanberg
Foto: Ludwig Swanberg

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons