Glutenfri mjölguide!

Glutenfri mjölguide!
Det finns en uppsjö mjölsorter i glutenfria hyllan i affären. Vi guidar dig bland olika smaker, konsistenser och användningsområden.
Annons

glutenfri mjölguide

Amaranth – en ört vars frö mals till mjöl och flingor. Har en nötaktig smak och passar bra till bakning och pannkakor. Kan bytas mot: teffmjöl, quinoamjöl, kikärtsmjöl, bovetemjöl.

Bovetemjöl – väldigt milt för magen och ett bra alternativ till vetemjöl eller rågmjöl. Kan bytas mot: rårismjöl, quinoamjöl.

Annons

Durramjöl – ett mineral- och fiberrikt fullkornsmjöl, ursprungligen från Afrika. Passar bra till scones. Kan bytas mot: havremjöl eller en blandning av lika delar soja- och bovetemjöl.

Fibrex – en kostfiber från sockerbetan som binder vatten upp till fyra gånger sin egen vikt. Används för att behålla saftigheten i bakverken under tillagning och gräddning. Passar bra i matbröd och färsrätter.

Annons

Hasselnötsmjöl – mjöl på malda hasselnötter, rikt på nyttiga fettsyror och protein. Den utpräglade smaken av hasselnöt gör att mjölet passar bra till kakor och efterrätter. Kan bytas mot: mandelmjöl eller annat nötmjöl
TIPS! Gör ditt eget hasselnötsmjöl genom att köra hela hasselnötter i matberedaren tills det blir ett fint mjöl.

Havregryn och havremjöl – havre sägs vara det mest näringsrika sädesslaget. Är du glutenallergiker, var noga med att välja så kallad ”ren havre”. Passar bäst till välling och småkakor. Kan bytas mot: durramjöl, bovetemjöl, boveteflingor, hirsflingor.

Hirs – ett gräs med mild och neutral smak som finns i olika former, som t ex hirs, hirsflingor och hirsmjöl. Heter ”millet” på engelska och kan säljas under det namnet i vissa butiker. Hirsflingor är vanligast att använda till gröt men även till bakning och müsliblandningar. Skalad och kokad hirs är perfekt för matiga sallader. Kan bytas mot: majsmjöl, durramjöl, vitt rismjöl, havregryn, risflingor.

Av Elinor Hägg

Missa inte våra glutenfria recept – här hittar du goda bröd och smarriga kakor

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons