4 goda middagar du lagar av julbordets rester

julrester-recept
Vad gör man av all mat som blir över från julens dignande bord? Fixa fina smörrebröd, ge skinkan nytt liv tillsammans med en krämig pastasås och använd grönkålen i en läcker paj! Här kommer 5 läckra recept för dig som vill ta vara på julens rester! 
Annons
julrester-recept
Släng inte julbordets rester! Testa i stället några av våra goda restrecept.

Har du kylen full av skinka, kål och sill som du har tröttnat på men inte vill slänga? Här är 4 recept som tar vara på julens rester!

1. Danska smörrebröd

Vi gör dem lite mindre så att man orkar njuta av tre olika sorter.

Annons

Laga god mat av julens rester

2 portioner à 3 mackor

3 skivor danskt rågbröd
smör
grönsallad

Recept sillmacka

3–4 msk potatissallad
2 skivor inlagd rödbeta
4 bitar inlagd sill
1 tsk hackad gräslök
1 skiva rödlök

Recept leverpastejsmörgås

2 baconskivor
2 skivor leverpastej
2 msk rödbetssallad
4 skivor inlagd gurka
2 tsk rostad lök

Recept laxsandwich

1 skivat hårdkokt ägg
2 skivor rökt el gravad lax
4–6 skalade räkor
4 tsk majonnäs
2 skivor citron

Annons

Gör så här:

1. Dela brödskivorna på mitten. Bred med smör och lägg på ett salladsblad.

2.Sill: Fördela potatissalladen på två av bröden. Lägg rödbetsskivor och sill ovanpå. Toppa med gräslök och rödlök.

3. Leverpastej: Stek baconet knaprigt. Lägg leverpastejskivorna på två av bröden. Fördela rödbetssallad och gurka ovanpå. Toppa med bacon och rostad lök.

4. Lax: Fördela äggskivorna på två av bröden. Lägg lax och räkor ovanpå. Toppa med majonnäs och garnera med citron.

 

2. Pasta carbonara

Om du fått vit grundsås över från lutfiskmiddagen så går det bra att röra ner lite riven ost i den och använda i stället för att göra en ny enl receptet nedan.

Annons

Laga god mat av julens rester

Recept pasta carbonara

4 portioner

350 g spagetti
200 g julskinka
grovmalen svartpeppar
färsk basilika
4 äggulor

Sås
4 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 dl riven ost

Gör så här:

1. Koka spagettin enl anv på förp.

2.Sås: Häll mjölk, tärnad buljongtärning och mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda 3 min. Salta, peppra och rör ner osten.

3. Strimla och stek skinkan. Servera pastan med skinka, svartpeppar, basilika, sås och äggulor.

 

3. Rårakor med rökt lax

Frasiga rårakor med läckra tillbehör – kan det bli bättre?

Annons

Laga god mat av julens rester

Recept rårakor med rökt lax

4 portioner

800 g fast potatis
3 msk smör
200 g skivad rökt lax
1 hackad rödlök
1 dl gräddfil
1 citron el clementin
100 g stenbitsrom

Gör så här

1. Skala och grovriv potatisen. Lägg rivet i en sil och tryck ut vätskan.

2. Smält smöret i en stekpanna och lägg ner klickar med potatisriv och platta till. Salta och peppra. Låt rårakorna steka tills de fått en gyllene, frasig yta innan de vänds. Stek i omgångar, gärna med två stekpannor samtidigt.

3. Servera rårakorna med lax, rödlök, gräddfil, citron och rom.

 

4. Evas goda grönkålspaj

Det går lika bra att använda stuvad grönkål i pajen.

Annons

Laga god mat av julens rester

Recept grönkålspaj

4 portioner

Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
2–3 msk vatten

Fyllning
500 g grönkål
1 msk smör
2 dl (150 g) riven ost, t ex julost el ädelost
200 g strimlad julskinka
4 ägg
1 dl mjölk
2 dl grädde
grovhackade nötter

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Blanda pajdegen i en matberedare. Kavla el tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Ställ kallt 20 min. Förgrädda pajskalet ca 10 min.

2.Fyllning: Hacka grönkålen. Fräs den i smör. Salta och peppra.

3. Lägg ost och grönkål i pajskalet. Strö över skinkan. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll det över grönkålen. Grädda pajen mitt i ugnen 40–45 min. Strö över nötter mot slutet.

Av Eva Boström
Foto: Hanneke Bonthuis

Läs också: 

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons