Rester? Så tar du vara på dem!

Ta vara på resterna – vi tipsar om recept
Ta hand om middagsmaten som blir över och laga god och rolig mat av rester! Det är bra både för klimatet och för den egna ekonomin. Vi tipsar dig om olika saker som du kan använda dina rester till!
Annons

Trebilder

Förvandla rester till något nytt är ett kul ett sätt att vara lite mer kreativ i sin matlagning. Den överblivna köttfärssåsen kan t ex bli en köttfärspaj eller en kryddig gryta till middag i morgon. Om det dessutom blir över kokt pasta från samma middag kan den bli en saftig pastagratäng i övermorgon.

Annons

 

Så tar du vara på olika sorters rester:

 

Kyckling: Gryta, omelett, paj, pastasås, sallad, soppa, wok.

 

Kött: Crêpes, omelett, pyttipanna, paj, sallad, smörgåspålägg, soppa, wok.

 

Fisk/skaldjur: Crêpes, gratäng, fiskpudding, omelett, paj, soppa.

Annons

 

Kokt potatis: Omelett, potatissallad, pyttipanna, riven i bröd.

 

Potatismos: Gratäng, potatisbullar, potatisplättar.

 

Pasta: Gratäng, pastasallad.

 

5  knep som håller maten fräsch:

1. Titta i kylen. Börjar något närma sig bäst-före-datum? Ät upp eller frys in.

2. Packa in frukt och grönt. Det förlänger hållbarheten.

3. Sallad, morötter och andra rotfrukter som tappat spänsten blir pigga och krispiga om de får ligga i en skål med vatten i kylskåpet några timmar.

4. Förvara potatis mörkt och svalt så håller den längre.

5. Har brödet blivit lite torrt? Kör det i rosten så får det en nybakad känsla!

Läs mer:

 

Av Kathy Christell Barry

Foto: Kent Jardhammar, Erik Karlsson, Pontus Ferneman

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons