Maud Onnermarks lyxiga festmeny – tar bara EN timme att laga

Maud Onnermarks lyxiga festmeny – tar bara EN timme att laga
Maud Onnermark är känd för sin lättlagade och läckra mat som hon både lagar i tv och skriver om i tidningen Matmagasinet, som hon är chefredaktör för. Men Maud är också flitig kokboksförfattare. Här får du ett smakprov ur hennes nya bok "Lättlagade festmenyer på 1 timme". 
Annons
gul-gazpacho-recept
Mauds gula gazpacho är en fräsch och somrig förrätt. Glöm inte att servera lite gott bröd till.

Förrätt: Gul gazpacho

Gazpacho är en perfekt start på middagen och den här har fått en liten touch av ingefära. Men det ska inte vara för mycket ingefära, den ska bara anas.

6 portioner

600 g gula tomater

Annons

2 gula paprikor

1 stjälk selleri

1 röd chili

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk olivolja

1–2 msk vinäger

1 tsk salt

50 g ljust surdegsbröd utan kanter

1–2 dl vatten

1 liten bit färsk ingefära, skalad

Tillbehör

finskuren gräslök

surdegsbaguette

Tillagningstid

15 minuter

 

Gör så här

1. Ta bort stjälkfästen på stora tomater. Ansa paprikorna och selleristjälken. Skär allt i bitar. Ta bort mellanväggar och kärnor från chilin och finhacka den.

Annons

2. Finfördela tomat, paprika, selleri och vitlök med olivolja, 1 msk vinäger, salt, bröd och 1 dl vatten i matberedare.

3. Tillsätt mer vatten om soppan är för tjock. Smaka av med lite finriven ingefära och chili. Tillsätt mer salt och vinäger om det behövs. Ställ i kyl fram till servering. Det går bra att göra soppan dagen före.

4. Häll upp soppan och garnera med lite finskuren gräslök. Servera med surdegsbaguette.

 

pasta-med-parmaskinka-recept
Den här ljuvliga pastarätten är superenkel och går så snabbt att laga – men blir ändå riktigt festlig.

Huvudrätt: Pappardelle med parmaskinka

Trots att den här rätten är så lätt att laga, blir den med de lyxiga ingredienserna en riktig festrätt.

6 portioner

500 g pappardelle

Annons

300–400 g parmaskinka, i tunna skivor

1 liten burk kalamataoliver

400 g cocktailtomater, gärna semitorkade

100 g parmesan, hyvlad

Basilikaolja

50 g pinjenötter

1 kruka basilika

11⁄2 dl olivolja

1 tsk salt

nymald svartpeppar

Tillagningstid

25 minuter

Gör så här

1. Sätt på pastavatten.

2. Basilikaolja: Rosta pinjenötterna i en torr medelvarm panna, passa noga så att de inte bränns. Ta undan ett par matskedar pinjenötter och några basilikablad till garnering. Finfördela sedan resten av pinjenötterna och resten av basilikabladen med olivolja i en hög bunke med mixerstav. Salta och peppra.

Annons

3. Koka pastan i saltat vatten enligt förpackningen. Häll av vattnet och blanda pastan med basilikaoljan, gärna i kastrullen.

4. Häll upp pastan på ett stort fat. Lägg på parmaskinka, oliver och tomater och hyvla över parmesan. Strö på resten av pinjenötterna och basilikabladen. Servera genast.

 

Semitorkade tomater

Lägg halverade cocktailtomater på ett ugnsfat. Ringla över lite olivolja och låt dem halvtorka i 125° mitt i ugnen 1–1 1⁄2 timme.

 

mauds-festmenyer-pa-en.timme
Lime, basilika och söt zabaione passar perfekt till jordgubbar.

Efterrätt: Basilika- och limejordgubbar med zabaione

Lime och basilika är fantastiskt gott till jordgubbar. Om jordgubbarna är söta och mogna kan du hoppa över att sockra dem.

Annons

6 portioner

500 g färska jordgubbar

10 basilikablad

1 lime

ca 1 msk strösocker

Zabaione

1 1⁄2 dl torrt vitt vin

1 dl strösocker

5 stora äggulor

Tillagningstid

15 minuter

 

Gör så här

1. Ansa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Finhacka basilikabladen och riv limeskalet. Blanda jordgubbarna med limeskal och basilikablad. Sockra lätt om det behövs för smaken. Fördela bären i glas eller portionsformar. Spara lite till garnering.

2. Vispa samman vin, socker och äggulor i en tjockbottnad kastrull över svag värme. Sjud till en tjock och fluffig kräm. Ta från värmen och vispa ytterligare en stund.

3. Häll krämen över bären och strö över de sparade bären. Servera genast. Du kan också låta krämen kallna innan du häller den på bären. Blir det kräm över kan du gärna servera den vid sidan om.

 

Missa inte Mauds nya bok

Recepten ovan kommer från Maud Onnermarks nya bok ”Lättlagade festmenyer på 1 timme” (Bokförlaget Semic). Just nu kan du löpa boken till ett riktigt bra pris i vår butik.

maudfestmenyer

Av Maud Onnermark

Foto: Ulrika Pousette

 

 

Läs också:

Maud-Onnermark-simmar

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons