Ta vara på resterna i mellandagarna

Ta vara på resterna i mellandagarna
Minska matsvinnet hemma! Här är två recept för den grönkål och skinka som blivit över. Perfekt för middagar i mellandagarna.
Annons

Julen är starkt förknippad med mat. Julskinka, sill, lutfisk, dopp i grytan och en mängd andra godsaker.

Bild: IBL Bildbyrå

Häromåret konstaterade Naturvårdsverket att varje svensk i snitt slänger 74 kilo mat per år. I en familj på fyra blir det nästan ett kilo per dag.

Annons

För att minska matsvinnet är det bra att verkligen försöka ta vara på resterna. Varför inte börja redan i mellandagarna med den överblivna julmaten. Företaget CrockPot tipsar om två recept!

Bild: IBL Bildbyrå

Pulled pork på julskinkan 

1–2 kilo julskinka
1 gul lök
2–3 vitlöksklyftor
1 dl äpplejuice
0,5 dl tomatpuré
2 msk hickorysås
1 msk farinsocker
2 msk kalvfond
salt, peppar

Annons

Skrapa bort skinkans griljering och lägg den i en ugnssäker form.

Pensla på såsen och sätt den i ugnen på 125 grader i cirka en timme.

Har du en Slowcooker kan du låta skinkan puttra på låg effekt i 3 till 4 timmar.

Ta sedan ut skinkan och plocka isär den med två gafflar.

 Fräsch grönkålsgratäng med kyckling och ädelost

500 gram grönkål
1 rödlök
1 solovitlök
1 kilo kycklingfiléer
½ dl vitt vin
150 gram ädelost
3 stycken ägg
2 dl crème fraiche
2 dl grädde

Mjuka upp grönsakerna i en stekpanna och rör sedan ner vinet och buljongen.

Strimla kycklingen och stek med smör.

Blanda ihop grönkålsfräset och kyckling i en ugnssäker form och smula över ädelosten. Vispa ihop en äggstanning och häll över.

Låt stå i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

Text: Helena Sjögren

Gott om sillsallad kvar? Prova: Smördegsstrutar med sillsallad

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons