Maud Onnermarks lättlagade påskbuffé – recept

Påskbuffé
Makalösa smaker, enkelt att fixa och perfekt när du vill förbereda! Här hittar du tv-kocken och allas.se-bloggaren Maud Onnermarks lättlagade påskbuffé. Maud delar bland annat med sig av sin egen favoritsill, underbara spenatpajer och vinkokt kyckling med rosmarin.
Annons

Dags att börja förbereda påskbuffén? Satsa på Maud Onnermarks lättlagade och supergoda buffé som går att förbereda flera dagar innan servering.

Körschema: Så kan du förbereda Maud Onnermarks påskbuffé

Två dagar före:

Tina spenaten i kylen

En dag före:

Gör sillarna och laxen
Koka kycklingen
Gör spenatpajerna
Koka alla ägg

På morgonen samma dag:

Kyl dryckerna
Ta upp och skiva kycklingen och häll över citronoljan
Mixa ihop soppan
Gör pepparrotskrämen
Förbered salladen med papaya och bönor
Lägg upp i skålar och på fat
Skala och halvera äggen
Gör löjromsäggen
Täck alltsammans med folie och förvara i kyl

Strax före:

Koka potatisen
Värm pajerna i ugn vid 200°, 5–7 minuter
Garnera sill, ägg och kyckling
Häll upp soppan i glas
Blanda samman salladen
Garnera tårtan precis före serveringen

Recept Maud Onnermarks lättlagade påskbuffé

Örtsill

8 portioner på buffé
20 minuter + några timmar i kyl

Annons

1 1/2 ask 5-minuterssill à 420 g
1/2 kruka basilika
1/2 knippe dill
1 dl majonnäs
1 dl rysk yoghurt
1 dl fint skuren gräslök
1–2 krm salt
lite nymald svartpeppar

1. Häll bort lagen, skölj sillen och skär filéerna i bitar.

2. Finhacka basilikan och dillbladen och blanda med majonnäsen. Rör sedan ner rysk yoghurt. Tillsätt det mesta av gräslöken men spara lite till garnering. Blanda ner sillbitarna. Smaka av med lite salt och peppar.

3. Låt stå några timmar före servering eller till nästa dag. Hit kan förberedas. Garnera med den sparade gräslöken.

Två sorters sill
Två sorters sill passar fint på buffén. Maud Onnermark bjuder på örtsill och currysill. Foto: Carin Pålsson

Currysill

8 portioner på buffé
20 minuter + några timmar i kyl

1 1/2 ask 5-minuterssill à 420 g
1 liten gul lök
1 msk olja
1 msk curry
1 dl majonnäs
1 dl rysk yoghurt
1–2 krm salt
1 litet grönt äpple

1. Finhacka löken. Fräs den mjuk i olja, tillsätt curryn mot slutet och låt den fräsa med en kort stund. Låt kallna. Blanda ner majonnäs och rysk yoghurt. Smaka av med lite salt.

2. Skölj sillen, skär den i bitar och blanda ner i såsen. Låt stå några timmar eller över natten. Hit kan förberedas.

3. Finhacka äpplet och blanda ner hälften och garnera med resten eller garnera med skal av äpplet.

Inlagd lax
Lyxigt gott med Maud Onnermarks inlagda lax. Foto: Carin Pålsson

Inlagd lax

8 portioner på buffé
1 timme + 1 dygn i kyl

500 g skinn- och benfri lax
1/2 dl salt
1 rödlök i skivor

Lag
3 dl vatten
3/4 dl ättiksprit
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk hel vitpeppar
1/2 tsk hel kryddpeppar
1/2 tsk hela senapsfrön
1 lagerblad

1. Skär laxen i kuber, ca 2×2 cm. Lägg dem i en plastpåse och blanda med saltet. Låt ligga 1 timme och blanda om några gånger så att allt blandas väl.

2. Koka under tiden upp lagen och låt den kallna.

3. Lägg laxkuberna i en sil och skölj av dem hastigt i kallt rinnande vatten.

4. Varva lax och lökskivor i en glasburk och häll på lagen. Låt stå minst 1 dygn.

Ägg toppade med löjrom
Äggen blir genast lite lyxigare när de toppas med löjrom. Foto: Carin Pålsson

Löjromsägg

8 ägghalvor
10 minuter

4 mjukkokta ägg
ärtskott
100 g Kalixlöjrom
2 msk finhackad rödlök

Till servering:
rysk yoghurt

1. Halvera äggen. Lägg upp ärtskott på ett fat och sedan ägghalvorna.

2. Toppa med löjrom och lite finhackad rödlök.

Små spenatpajer gjorda av Maud Onnermark
Maud Onnermark föredrar vårrulledeg (hittas enklast i asiatiska butiker) framför filodeg. ”Den är lätt att jobba med och går inte sönder lika lätt som filodeg”, säger hon. Foto: Carin Pålsson

Minipajer med spenat

12 små eller 8 något större

30 minuter

12 ark vårrulledeg, 10×10 cm
450 g bladspenat, Findus
1 gul lök
2 msk olivolja
3 ägg
150 g riven västerbottensost
2 krm salt
lite nymald svartpeppar
2 msk smör

Till servering:
300 g skivad kallrökt lax
ev pepparrotskräm

1. Tina vårrulledegen i förpackningen och tina även spenaten.

2. Sätt ugnen på 200°.

3. Finhacka löken och fräs den mjuk i olivolja. Krama ur spenaten och låt den fräsa med tills all vätska kokat bort. Låt svalna något och blanda sedan ner äggen och osten och smaka av med salt och peppar.

4. Smält smöret och pensla små formar typ mazarinformar, ca 4 cm i diameter, eller muffinsplåt eller kokottformar. Lossa degarken, pensla den ena sidan och lägg ner arken i formarna med den penslade sidan upp. Fyll på med spenatfyllningen. Ställ formarna på plåt och grädda 12–15 minuter tills degen fått fin färg och fyllningen stannat. Hit kan förberedas. Värm 5–10 minuter i ugnen vid 200° om de hunnit kallna.

Maud Onnermarks ärtsoppa i glas
Maud Onnermarks ärtsoppa blir verkligen en färgklick på påskbuffén. Foto: Carin Pålsson

Vårgrön ärtsoppa

8 små glas
10 minuter

buljongen från kycklingkoket (se recept längre ner i inlägget)
500 g gröna ärter, halvtinade
salt
nymald svartpeppar

Tillbehör:
pepparrotskräm eller rysk yoghurt
knäckesticks

1. Sila kycklingbuljongen.

2. Häll ner ärterna i buljongen och mixa till en slät soppa. Smaka av om det behövs salt och peppar. Hit kan förberedas. Servera soppan kall eller värm den inför serveringen. Servera med en klick pepparrotskräm eller rysk yoghurt och knäckesticks.

Pepparrotskräm

8 portioner på buffé
5 minuter

2 dl crème fraiche
ca 1 msk finriven
pepparrot

1. Vispa crème fraichen fast och fluffig med elvisp.

2. Skala och finriv pepparroten och tillsätt den.

Maud Onnermarks kyckling
Maud Onnermarks läckra kyckling får smak av vitt vin, rosmarin och citron. Foto: Carin Pålsson

Kyckling med citron och rosmarin

8 portioner på buffé
25 minuter + tid att kallna

1 kg majskycklingbröst, ca 4 st
5 dl vatten
3 dl torrt vitt vin
1 msk salt
15 svartpepparkorn
1 kvist färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor, skivade

Örtolja:
2 citroner, gärna ekologiska
1 1/2 dl olivolja
2 kvistar rosmarin
ev flingsalt

1. Koka upp vatten, vin, salt, svartpeppar, rosmarin och vitlök.

2. Stick in en termometer i det tjockaste bröstet. Lägg ner kycklingbrösten i den kokande buljongen. Sjud under lock cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 68°. Kyl grytan i vattenbad. Ta bort skinnet från kycklingbrösten och lägg sedan ner dem i lagen igen och förvara i kyl.

3. Ta upp och skiva kycklingbrösten. Obs! Spara buljongen till soppan. Lägg dem på ett serveringsfat.

4. Örtolja: Tvätta citronerna väl och strimla det yttersta gula skalet, blanda ner i olivoljan. Ta loss några bladrosetter av rosmarinen och spara till garnering. Tillsätt de andra bladen i oljan. Häll oljan över kycklingen. Hit kan förberedas. Garnera med rosmarin och strö eventuellt över lite flingsalt vid serveringen.

Maud Onnermarks sallad med papaya och sojabönor
En fräsch sallad passar perfekt på påskbuffén. Foto: Carin Pålsson

Sallad med papaya och bönor

8 portioner på buffé
10 minuter

1 papaya
250 g sojabönor, halvtinade
1 påse blandad sallad, 150 g

Dressing:
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
2 krm salt
lite nymald svartpeppar

1. Skala och kärna ur papayan. Tärna den och blanda med sojabönorna.

2. Blanda dressingen och häll den över papayan och bönorna. Hit kan förbedas. Blanda ner salladen strax före serveringen.

Av Maud Onnermark

Foto: Carin Pålsson

Läs också:

ANNONS

NY KOKBOK! Mauds Lättlagade bufféer

Maud Onnermark är känd både som TV-kock, kokboksförfattare och chefredaktör på tidningen Matmagasinet. I hennes senaste bok, Lättlagade bufféer för årets alla festtillfällen får du goda recept som är enkla att följa, snabba att laga och garanterat goda!

Läs mer och beställ här

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons