12 lättlagade recept till påskbuffén

12 lättlagade recept till påskbuffén
Till påsk är det äggen som har huvudrollen! 
Servera dem med lyxig topping eller gör 
en festlig omelettrulle med laxfyllning. Här 
dukar vi upp påskens festligaste smårätter. Självklart finns även sill, snaps och en liten dessert med!
Annons

 

Matjes-cheesecake
Foto: Anders Norrsell

Recept krämig matjes-cheesecake

Mångas favorit på påskbuffén!

8 bufféportioner

Kavringsbotten
200 g kavring
25 g smält smör

Fyllning
150 g matjessill, avrunnen vikt
1 rödlök
300 g färskost
2 dl crème fraiche
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
3 gelatinblad
1 citron, rivet skal och saft

Annons

Garnering
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök
2 msk finhackad rödlök
80 g sikrom
1 rädisa
2 msk crème fraiche
1 citronskiva

 

Gör så här

1.  Kavringsbotten: Dela kavringen i bitar och lägg i matberedare. Mixa brödet till smulor, häll över det smälta smöret och kör ytterligare några varv. Tryck ut i en springform, 24 cm i diam. Ställ i kylen 30 min.

2. Fyllning: Tärna matjessillen. Skala och finhacka rödlöken. Blanda ihop med färskost, crème fraiche, dill och gräslök.

3. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten 10 min. Riv skalet från citronen, rör ner det i matjessillröran. Pressa ur saften från citronen och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Krama ur vattnet från gelatinbladen och låt dem smälta i den varma citronsaften. Vänd ner gelatinblad och citronsaft i sillblandningen.

4. Bred ut matjesblandningen på kavringsbottnen i formen. Strö över dill, gräslök och finhackad rödlök. Ställ kallt minst 2 tim.

5. Strö rom över hela cheesecaken. Garnera på mitten med rädisa, crème fraiche och citronskiva.

 

Ägg med lax och räkor
Foto: Anders Norrsell

Recept lyxtoppade ägg

Garnera ägghalvorna med lax, sparris och räkor så blir de äggstra fina!

8 st

8 ägg
8 gröna sparrisar
50 g skivad kallrökt lax
1 dl majonnäs
16 skalade räkor
½ citron, skalet
svartpeppar

 

Gör så här

1. Koka upp vatten och lägg äggen i det kokande vattnet. Låt koka 8 min. Lägg äggen i kallt vatten några min. Skala och dela äggen mitt itu.

2. Skär sparrisarna i ca 4 cm långa bitar så att toppen och lite av stjälken kommer med. Koka sparrisen några min i lättsaltat vatten. Häll av.

3. Strimla laxen och rulla ihop till små rullar. Lägg dem på 8 av ägghalvorna. Lägg en sparrisknopp bredvid.

Annons

4. Klicka majonnäs på resterande 8 ägghalvor. Toppa med två räkor och lite strimlat citronskal på varje ägghalva.

5. Lägg upp ägghalvorna på ett fat och vrid lite nymald svartpeppar över.

 

Rödlökssill
Foto: Anders Norrsell

Färgstark rödlökssill

Läckert rosa blir den här lilla sillrätten av en skvätt rödbetsspad!

8 bufféportioner

2 burkar matjessillfiléer à 200 g
1–2 rödlökar
2 dl grovhackad dill
3 dl gräddfil
½ dl rödbetsspad från burk med inlagda rödbetor

 

Gör så här

1. Häll av spadet från matjessillen. Skär filéerna i sneda bitar.

2. Skala och skiva rödlökarna tunt. Varva matjesfiléer, rödlöksskivor, dill, gräddfil och rödbetsspad i en fin glasburk eller -skål.

Annons

3. Låt stå några tim i kylen så att smakerna får mogna.

 

Omelettrulle med lax
Foto: Anders Norrsell

Recept omelettrulle med lax & spenat

Rullar är alltid trevligt! Här fyller vi en omelettbotten, som bakas i långpanna, med lax och färskost. Enkelt och gott!

8 bufféportioner

65 g bladspenat, färsk
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
2 dl mjölk
8 ägg
salt och peppar

Fyllning
200 g kallrökt lax
200 g färskost
1 knippe ärtskott

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Hacka spenaten. Skala och hacka vitlöken. Mixa tillsammans med parmesan i matberedare. Tillsätt mjölken och äggen, ett i taget. Kör till en grön smet. Krydda med salt och peppar.

Annons

2. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30×40 cm. Bred ut äggsmeten på bakplåtspapperet och grädda till en tunn omelett mitt i ugnen i ca 7–8 min.

3. Ta ut och stjälp upp omeletten på nytt bakplåtspapper. Dra bort det bakplåtspapper som omeletten gräddats på. Låt svalna under handduk.

4.  Fyllning: Lägg laxen på omeletten och bred färskosten på laxen. Hacka skaften från ärtskotten och strö över. Rulla samman som en rulltårta fast från kortsidan. Rulla in omelettrullen i plastfolie och lägg kallt minst 1 tim.

5. Ta bort plastfolien och skär upp rullen i 1–11/2 cm stora skivor och toppa sedan med topparna från ärtskotten.

Annons

 

Dubbelmarinerad kycklingfilé
Foto: Anders Norrsell

Recept dubbelmarinerad kycklingfilé

Örtdoftande kyckling i tunna skivor – perfekt att förbereda och servera på påskbuffén!

8 bufféportioner

500 g hela kycklingfiléer
olivolja till stekning

Marinad 1
2 finhackade vitlöksklyftor
½ dl vatten
1½ dl vitt vin
½ dl olivolja
2 kvistar färsk rosmarin
5 kvistar färsk timjan

Marinad 2
2 tsk finhackad röd chili
2 msk soja
2 msk balsamvinäger
1 dl olivolja
1 dl hackad persilja
1 dl hackade färska örter, t ex timjan, persilja, oregano
salt, svartpeppar

Örtsås
2 dl gräddfil
1 dl crème fraiche
1 dl hackad persilja

Garnering
140 g bacon, skivat
valfria färska örter, t ex timjan, persilja, oregano

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Marinad 1: Rör samman ingredienserna och häll marinaden i en plastpåse som är stor nog att rymma marinad och kyckling.

2. Ansa kycklingfiléerna. Lägg dem i påsen med marinaden. Knyt om väl och lägg påsen på ett fat i kylen över natten.

3. Ta upp filéerna från marinaden. Släng marinaden. Bryn kycklingen i olivolja så de får färg runt om. Lägg filéerna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen tills de är genomstekta, ca 25 min. Kontrollera att köttsaften är klar.

4. Marinad 2: Blanda ingredienserna och häll marinaden i en plastpåse. Lägg i de varma kycklingfiléerna, vänd runt och lägg i kylskåp minst 3 tim, gärna längre.

5. Ta upp kycklingfiléerna ur påsen. Spara marinaden. Skär filéerna i tunna skivor och lägg dem på ett stort uppläggningsfat. Ringla sedan över den sparade marinaden.

6. Örtsås: Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.

7. Garnering: Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Strö baconbitarna över kycklingen. Klipp över färska örter.

 

Ägg i cocotte
Foto: Erik Karlsson

Recept ägg i cocotte

Lättlagat i form! Knäck ner äggen i små ugnsformar (cocotteformar) eller, som vi gjort här, i glasburkar.

4 port

12 hasselnötter
4 tsk kapris
3 msk hackad gräslök
2 schalottenlökar
1–2 msk rapsolja
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl riven ost
salt och peppar
4 ägg

Dekoration
4 msk stenbitsrom
gräslöksstrån

Ugn 200°
Gör så här

1. Hacka hasselnötterna fint. Blanda med kapris och gräslök. Skala och hacka schalottenlöken. Låt den bli glansig på svag värme i stekpanna med rapsolja.

2. Vispa samman grädde, riven ost, nötterna, schalottenlöken, kapris och gräslök. Salta och peppra lätt. Fördela blandningen i fyra glasburkar.

3. Knäck ett ägg i varje burk. Rör försiktigt med en liten sked så gulan förblir hel.

4. Koka upp vatten till vattenbad. Ställ burkarna i en ugnsfast form. Häll det varma vattnet runt om och ställ in i ugn 15–20 min. Då har äggvitan stelnat och gulan är lös.

5. Dekorera med stenbitsrom och några strån gräslök.

 

Ägghalvor med avokadokräm
Foto: Erik Karlsson

Recept ägghalvor med avokadokräm

Här fyller vi ägghalvorna med en underbar avokadokräm med chilisting.

4 port

4 ägg
2 mogna avokador
2 msk hackad gräslök
1 krm hackad chili
1 lime, saften
några droppar tabasco
1 tsk fransk senap
2 skivor parmaskinka

 

Gör så här

1. Koka upp vatten till äggen. Lägg i äggen och koka dem i 9 min. Häll av och lägg sedan i kallt vatten.

2. Skala och dela äggen mitt itu på längden. Gröp ur gulan och lägg i en skål. Dela avokadorna. Gröp ur och hacka fruktköttet.

3. Mixa gulan med avokado, gräslök, chili, limesaft, tabasco och senap. Smaka av med salt och peppar.

4. Skär parmaskinkan i skivor. Lägg skivorna i torr stekpanna och låt dem stelna till. Ta upp och lägg på hushållspapper. Dela skivorna i bitar.

5. Fördela avokadoröran i äggen och stick ner ett par skinkbitar i varje.

 

Förrätt med ägg i glas
Foto: Erik Karlsson

Recept äggande gott i snapsglas

Snyggast blir det om du lägger den vita krämen i en spritspåse och den gula i en annan och spritsar krämerna ner i glasen!

8 st

4 kokta ägg
3 msk majonnäs
1 salladslökar
2 skivor bacon

 

Gör så här

1. Dela de kokta äggen i gulor och vitor. Mixa med mixerstav tillsammans med majonnäs var för sig.

2. Finhacka salladslökarna.

3. Hacka baconet och stek knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Fördela den vita krämen i botten av glasen, lägg på ett lager salladslök, därefter den gula krämen och strö avslutningsvis över baconet.

 

Omelett med svamp
Foto: Erik Karlsson

Recept lätta omelettrutor

Lättlagad och god äggrätt med färska örter, champinjoner och paprika.

4 port

6 ägg
2 dl mjölk el grädde
10 cm purjolök
1 dl hackad basilika
½ dl hackad persilja
1 tsk mald kummin
100 g champinjoner
1 röd paprika

Dekoration
1 näve rucolasallad
3 msk riven parmesanost

Ugn 225°

 

Gör så här

1.Vispa samman ägg och mjölk el grädde. Strimla purjolöken. Hacka basilika och persilja. Blanda med kummin. Skiva champinjonerna och tärna paprikan. Blanda med purjolök, basilika, persilja och kryddor.

2. Lägg ett bakplåtspapper i en ca 20×30 cm stor ugnsfast form. Lägg i det hackade och häll över äggblandningen. Ställ in i ugn tills omeletten stannat och fått fin färg. Ta ut och skär upp i rutor.

3.  Dekoration: Toppa med rucolasallad och grovt riven parmesanost.

 

Kryddig påsksnaps
Foto: Anders Norrsell

Recept kryddig påsksnaps

Citron, rosmarin och kummin sätter smak på påskens snaps!

70 cl

1 flaska brännvin special, 70 cl
1 kvist rosmarin
5 kvistar citronmeliss
1 tsk kummin
1 bit citronskal

 

Gör så här

1. Bind samman rosmarinkvisten med citronmelisskvistarna. Gnid dem så att smakerna frigör sig. Lägg i en glasburk tillsammans med kummin och en bit citronskal (försök få bort så mycket som möjligt av det vita). Häll på brännvinet.

2. Låt dra minst 1 dygn. Häll upp på flaska. Ta bort kryddorna om snapsen inte ska serveras samma dag.

 

Currysill
Foto: Anders Norrsell

Recept påskfin currysill

Gurkmeja och curry ger härlig gul färg åt den här spännande sillen.

8 bufféportioner

420 g 5-minuterssill
1 grönt äpple
3 msk färsk pepparrot
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2 dl crème fraiche
3 msk kapris
3 msk hackad gräslök

Garnering
gräslöksstrån
kapris

 

Gör så här

1. Häll av lagen från 5-minuterssillen. Skala och tärna äpplet. Riv pepparroten fint.

2. Blanda sill, äpple, pepparrot, curry och gurkmeja med crème fraiche, kapris och gräslök.

3. Garnering: Lägg upp blandningen i en serveringsskål och toppa med gräslöksstrån och kapris.

 

Pavlova
Foto: Anders Norrsell

Recept pavlova med godisägg

En liten dessert uppskattas alltid! Dessa små fågelbon i maräng, med godisägg och frisk gräddkräm, passar bra till påsk.

8 port

Maräng
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk maizena majsstärkelse

Fyllning
1½ dl vispgrädde
2 msk lemon curd, rumstemp
24 små godispåskägg
1 tsk florsocker
8 blad citronmeliss

Ugn 150°, 100°

 

Gör så här

1.  Maräng: Vispa äggvitorna så styva att det går att vända skålen upp och ner. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt citronsaft och majsstärkelse. Vispa till styva toppar.

2. Lägg marängsmeten i spritspåse och spritsa ut 8 små bottnar med diametern 6 cm på plåt med bakplåtspapper. Spritsa en krans runt om.

3. Ställ in i 150° varm ugn ca 15 min. Sänk värmen till 100° och grädda ytterligare 30 min. Marängerna ska vara hårda utanpå och krämiga inuti. Om de inte är det så ställ in i ugnen ytterligare 10 min.

4.  Fyllning: Vispa grädden. Vänd ner lemon curd, lite slarvigt. Lägg en klick gräddkräm i varje ”marängbo”.

5. Lägg påskäggen i gräddkrämen. Sikta över lite florsocker. Dekorera med citronmeliss.

 

Läs mer:

paskbuffe-recept-puff

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons