4 recept på omelett – med en twist!

4 recept på omelett – med en twist!
Ägg är ett perfekt livsmedel. Både nyttigt och mättande, dessutom är det ett utmärkt sätt att minska matsvinnet och ta hand om resterna i kylskåpet. Så här svänger du ihop fyra läckra varianter.
Annons
Varför inte göra en omelett-pizza på Äggets Dag?
Varför inte göra en omelettpizza. Foto: IBL

Varje år slänger vi massor av ätbar mat – rätt ner i soporna. Om vi istället använder resterna och skapar nya rätter gynnar det både miljön och plånboken. Omelett är perfekt för att ta hand om matrester och kan dessutom varieras i oändlighet.

Här är fyra goda och enkla recept på omelett!

1. Enkelt: Omelett med kantareller i ugn

Omelett med kantareller i ugn.
Omelett med kantareller i ugn.
Annons

Du behöver:

3 ägg
lite mjölk
kantareller, champinjoner
lök
salt och peppar
eventuellt andra ingredienser efter tycke och smak.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj ugnsformen. Matlåda i glas går minst lika bra och är smidigt att ta med!
  3. Vispa 3 ägg med lite mjölk.
  4. Dela kantarellerna och hacka skogschampinjoner och lök grovt. Stek i smör, peppra och salta. Har du andra grönsaker, bacon eller något annat smarrigt – stek även det om det ska stekas.
  5. Lägg häften av svampblandningen i formen.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 15 min.
  7. När smeten stelnat – lägg på resten av svampblandningen och servera!
Annons

2. Festlig omelett med dillstuvade räkor eller lax

Omelett med dillstuvade räkor eller lax.
Omelett med dillstuvade räkor eller lax.

Du behöver:

3 ägg
ca 1/2 dl mjölk
salt & Peppar
smör till stekning och redning
lite mjöl
mjölk, grädde eller creme fraiche till redningen
dill
lite räkor och/eller lax, t.ex. gravad eller rökt

Gör så här:

  1. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar.
  2. Sätt på plattan och se till att stekpannan är varm, lägg i smör. När smöret fräst klart och tystnat – i med omelettsmeten. Under tiden omeletten stelnar, gör stuvningen.
  3. Lägg en rejäl bit smör i en liten kastrull, låt smälta. I med 2 msk mjöl, vispa ordenligt. I med mjölk, grädde eller creme fraiche och rör ordentligt så att det inte
    blir några klumpar. Vispa lugnt tills redningen är slät och har en fin krämig konsistens.
  4. Hacka dillen, räckorna och/eller laxen och blanda med stuvningen.
  5. Lägg upp omeletten på en tallrik, lägg stuvning på ena halvan av omeletten och vik sedan över den andra halvan.
Annons

3. Omelettpizza

Ometlettpizza med tomat, mozzarella och rödlök.
Ometlettpizza med tomat, mozzarella och rödlök.

Du behöver:

3 ägg
lite mjölk
salt och peppar
tomatsås
valfri topping (t.ex. rödlök, champinjoner, mozzarella, riven ost)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Sätt på plattan och se till att stekpannan är varm – lägg i smör. När smöret fräst klart och tystnat – stek rödlök och champinjoner.
  3. Vispa ägg, mjölk, salt och peppar.
  4. Häll äggsmeten över löken och svampen.
  5. Stek tills omeletten har stelnat. Tips! Peta in kanterna så att smeten rinner ner i botten av pannan.
  6. Lägg upp på en plåt.
  7. På med tomatsås, skinka, mozzarella, riven ost, peppar.
  8. Grädda i mitten av ugnen, ca 8 – 10 min, tills osten har smält.
  9. På med lite flingsalt, olivolja och basilika innan servering.
Annons

4. Dessertomelett med nötter och frukt

Dessertomelett med frukt, bär, nötter, glass och nutella.
Dessertomelett med frukt, bär, nötter, glass och nutella.

Du behöver:

2–3 ägg
lite mjölk
2 tsk vaniljsocker
socker
frukter från fruktskålen (alt gårdagens fruktsallad)
frysta bär
karamelliserade nötter (smör, socker, kokos, pumpa, solros, hasselnötter)
nutella
vaniljglass

Gör så här:

  1. Skär frukten i små bitar
  2. Vispa ägg, mjölk och vaniljsocker
  3. Sätt på plattan och se till att stekpannan är varm. Lägg i smör.  När smöret fräst klart och tystnat – i med nötterna och 1 msk socker.
  4. Häll därefter i lite av frukten och häll därefter över äggsmeten.
  5. Lägg upp omeletten på en tallrik.
  6. Servera med bär och glass. Garnera eventuellt med mynta och/eller citronmeliss.

Recept: Svenska Ägg
Foto: Mårten Burlin

Av Ros-Marie Söderlind
Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons