5 nyttiga luncher som mättar

5 nyttiga luncher som mättar
Annons

5 nyttiga luncher som mättar

1. Tonfisksallad från Mallorca: 355 kcal

Blanda ½ hackad rödlök, 1 stor tärnad grön paprika och 4 mogna tärnade tomater i en skål. Blanda med 2 msk god olivolja, 1 msk pressad citronsaft, ½ tsk flingsalt och 1 krm grovmalen svartpeppar. Tillsätt ev också 2 krm lätt mortlade spiskumminfrön. Låt stå och dra ca 20 min. Lägg upp på ett fat. Låt 1 burk tonfisk i vatten rinna av (150 g avrunnen vikt) och lägg bitar av fisken på salladen. Krydda lite extra och toppa med färska basilikablad. Servera med 60 g baguette.

Annons

 

2. Smörgås med rödbeta & fetaost: 360 kcal

Mosa ihop 75 g fetaost och ½ dl lätt crème fraiche. Klicka blandningen på 2 skivor (à 50 g) levain el liknande bröd. Toppa med 200 g kokt skivad rödbeta, rucolasalladsblad och 1 msk torrostade solrosfrön. Mal över svartpeppar.

Annons

 

3. Grönsaksomelett: 300 kcal

Vispa ihop 4 ägg, 4 msk vatten, 2 krm salt och ½ krm peppar. Fräs ½ liten hackad gul lök, ½ tärnad squash och ½ röd tärnad paprika i ½ msk smör tills de mjuknat och fått lite färg. Salta och peppra. Häll äggblandningen över grönsakerna och stek till en omelett. Strö över ½ dl riven parmesanost och ½ dl hackad persilja. Servera med 125 g små tomater.

 

4. Soppa på gröna sojabönor: 240 kcal

Fräs ½ hackad gul lök och 100 g tärnad skalad potatis i ½ msk smör i en kastrull några minuter. Häll på 4 dl vatten och lägg i 1 grönsaksbuljongtärning. Låt sjuda 10 min under lock. Tillsätt 200 g frysta gröna sojabönor och ½ dl matlagningsgrädde. Låt sjuda ca 5 min till under lock. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

Annons

 

5. Skinka & kronärtskockor: 375 kcal

Låt 1 burk kronärtskockshjärtan rinna av (240 g avrunnen vikt) och skär i kvartar. Blanda 1½ msk god olivolja, 1 msk balsamvinäger, 1 msk vatten, ½ finriven vitlöksklyfta, salt, svartpeppar och 2 msk hackad färsk basilika. Vänd ner skockorna och låt dra en stund. Lägg upp 80 g tunt skivad lufttorkad skinka och pressa över lite citron. Servera skinkan med 125 g små tomater, de marinerade kronärtskockshjärtanen och 75 g surdegsbröd (levain el liknande) att doppa i vinägretten.

 

Läs mer:

 

Av Carolina Soudah

Foto: Kent Jardhammar

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons