6 goda tilltugg till nyårsbubblet

6-goda-tilltugg-till-nyarsbubblet
Oavsett om du firar in det nya året med en lugnare middag eller med en stor baluns – är det alltid gott med bubbel och småplock!
Annons
Räkcheesecake i glas
Foto: Olof Abrahamsson

Räkcheesecake i glas

10 stycken
4 skivor kavring
1 msk smör
300 g räkor med skal
2 msk gräslök
1/2 citron, finrivet skal
1 dl kesella
1 dl crème fraiche
salt, peppar
dill

Gör så här:
1. Skär bort kanterna på brödet och smula sönder brödet. Stek smulorna i en stekpanna med smör. Lägg brödet på hushållspapper och låt det torka.
2. Skala räkorna och hacka dem grovt.
3. Blanda gräslök, citronskal, kesella och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
4. Varva brödsmulor, räkor och kräm i 10 små glas. Toppa med dill.

Annons
Brie med päron- och nöttopping
Foto: Olof Abrahamsson

Brie med päron- och nöttopping

10 stycken
300 g brieost
Nöttopping:
1 msk rapsolja
1 dl valnötter
3/4 dl strösocker
1 tsk havssalt
Pärontopping:
1 päron
2 msk smör
1 msk rörsocker
1 msk pressad citronsaft

Annons

Gör så här:
1. Nöttopping: Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i nötterna. Rosta ett par minuter. Strö över socker och salt och låt det smälta. Häll upp nötterna på bakplåtspapper och separera dem. Låt svalna.
2. Pärontopping: Dela, kärna ur och tärna päronet, och stek dem lätt i en stekpanna med smör. Strö över rörsocker och citronsaft.
3. Dela osten i kuber och lägg på päron och toppa med nötter.

Friterade chilicheesebollar
Foto: Olof Abrahamsson

Friterade chilicheesebollar

10 stycken
100 g naturell färskost, t ex philadelphiaost
75 g riven mozzarella
75 g riven ost av valfri sort
1/2 dl inlagd jalapeno
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko, grovt ströbröd
3 dl frityrolja
Tillbehör:
limeklyftor

Annons

Gör så här:
1. Rör ihop färskost, all riven ost och finhackad jalapeno till en smet. Rulla bollar av smeten.
2. Rulla bollarna först i mjöl och doppa dem sedan i uppvispade ägg. Avsluta med att rulla dem i panko.
3. Hetta upp oljan till 180° och fritera bollarna, ett par minuter, tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Servera dem med limeklyftor.

3 goda tillbehör till nyårsbubblet
Från vänster till höger: Potatisplättar, Bresaolakorgar och laxtartar i rågskål. Foto: Olof Abrahamsson

Potatisplättar

Servera dem ljumma eller kalla. Går fint att värma i ugnen på 100° om man vill förbereda.
30 stycken: Skala och koka 500 g potatis. Låt den rinna av och ånga den torr. Pressa potatisen genom en purépress. Arbeta in 2 msk mjölk, 3 msk vetemjöl och 1 ägg i moset. Salta och peppra. Stek små plättar i en stekpanna med smör, ca 2 minuter per sida. Lägg upp på ett fat. Strimla 70 g bacon och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Toppa plättarna med smetana (det går åt ca ca 1 dl), 3 msk frysta tinade lingon, stekt bacon och persilja.

Bresaolakorgar med ostkräm

Bresaola är skivor av lufttorkat nötinnanlår.
18 stycken: Sätt ugnen på 225°. Dela 9 bresaolaskivor (ca 70 g)
på mitten och lägg en halv skiva i varje fördjupning i en minimuffinsplåt som små korgar. Tillaga i ugnen i 15 minuter. Låt svalna i formarna. Vispa ihop 100 g naturell färskost, t ex philadelphiaost och 1 dl crème fraiche till en tjock kräm. Smaksätt med 2 msk strimlad basilika, salt och peppar. Skiva 6 miniplommon- tomater och stek dem i en stekpanna med 1 msk olivolja. Tillsätt 1 tsk honung, salt och peppar. Rosta 2 msk pinjenötterna i torr stekpanna. Spritsa en klick färskost i varje korg och toppa med tomater och rostade pinjenötter.

Laxtartar i rågskål

Hittar du inte rågskålar i butiken kan du skära kavring i små bitar och toppa med laxröra.
10 stycken: Hacka 150 g salmalax fint. Ansa och strimla 2 salladslökar fint. Blanda lax, salladslök, 2 msk grov dijonsenap, 1 msk olivolja, 1/2 msk pressad citronsaft och 1 tsk rörsocker. Smaka av med salt och peppar. Fördela laxtartaren i rågskålarna och toppa med dill.

Av Kerstin Svensson

Läs också:

Plockmat till nyårsfesten!

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons