Mumsig nötfylld adventskrans med saffran

Mumsig nötfylld adventskrans med saffran
Efterlängtat gott och vackert att servera! Adventskransen med saffran i degen och fyllning av nötter smakar helt ljuvligt.
Annons
Fantastiskt fikabröd med både saffran och nötter.

Adventskrans med nötfyllning

10–15 bitar
Tid: 1 tim och 30 min

25 g jäst
1 pkt saffran à 0,5 g
1/2 sockerbit
2,5 dl mjölk
1 dl socker
1 krm salt
7 1/2 dl vetemjöl
75 g mjukt smör

Fyllning:
100 g smält smör
50 g hackade hasselnötter
1 dl socker
1–2 tsk stött kardemumma
ägg till pensling

Annons

1. Smula ner  jästen i en bunke (använd gärna hushållsassistent). Mortla saffran med en sockerbit. Värm mjölken till ca 37° och tillsätt saffran. Lös upp jästen med lite av degvätskan och tillsätt sedan resten.

Annons

2. Tillsätt socker, salt och hälften av mjölet, klicka ner smöret under omrörning och tillsätt resterande mjöl lite taget tills det blir en smidig deg. Jäs under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 30 min.

3. Rör ihop fyllningen.

4. Kavla ut knappt hälften av degen till en rund platta, stor som en mattallrik ungefär, och lägg på en bakpappersklädd plåt.

5. Rulla knappt fingertjocka längder och tvinna ihop dem och lägg som en kant på degplattan.

6. Pensla gärna lite, lätt vispad äggvita på degplattans kant där remsan ska ligga. Se till att den inte ligger för sträckt.

7. Bred ut fyllningen i mitten. Forma resterande deg enl bilden eller efter egen fantasi och lägg över fyllningen. Sätt i tandpetare som stöttor under jäsning och gräddning, bara att ta bort när den är färdiggräddad!

Annons

8. Jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min. Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i 200°, 20–25 min tills den har fått fin färg och känns klar.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons