Apelsinrutor med frosting – lättbakat i långpanna

Apelsinrutor med frosting – lättbakat i långpanna
Härlig smak av apelsin ger fin sötma och saftighet till den härliga långpannekakan. Superenkel att baka – räcker till 40 mumsiga munsbitar.
Annons
Bred på eller klicka ut frostingen i söta små toppar.
Bred på eller klicka ut frostingen i söta små toppar.

Apelsinrutor med frosting

ca 40 rutor
Tid: ca 40 min

200 g mjukt smör
3 dl socker
4 ägg
2 dl gräddfil
saft och fint rivet skal av 1 apelsin
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Frosting:
75 g mjukt smör
1 dl florsocker
rivet apelsinskal från 1 apelsin
200 g färskost av philadelphiatyp
1 dl vispgrädde

Annons

Garnering:
små skivor av valfri citrus, tex klementin
citronmeliss

1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Rör ner gräddfil, apelsinsaft och -skal.

Annons

2. Blanda vetemjöl med bakpulver. Sikta ner blandningen under försiktig omrörning. Bred ut smeten på en bakpappersklädd långpanna, ca 35×25 cm.

3. Grädda i 175° i ca 25 min, prova med sticka. Ta ut och låt svalna.

4. Frosting: Vispa smör med florsocker poröst och rör ner apelsinskal. Vispa färskosten mjuk och blanda med smörblandningen tills allt blir väl blandat. Vänd ner lätt vispad grädde. Bred frostingen på kakbottnen och skär i rutor eller spritsa en klick på varje ruta.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons