Äppel- och fänkålsgravad lax

Gravad lax
Gravad lax som får underbart god smak av fänkål och äpple. Laxen är lätt att göra och blir ett fräscht inslag på julbordet.
Annons

Gravad lax

1 laxfilé, 1–1,2 kg
2 dl farinsocker (strö)
1 dl strösocker
11/2 dl salt
1/2 dl fänkålsfrön
2 msk dillfrön
1 msk grovmalen vitpeppar
1 knippe färsk dill
2 dl äppeljuice

Ev garnering
1 färsk fänkål

Annons

 

Gör så här

1. Putsa laxfilén (ta bort skinn och ben). Blanda sockersorterna, salt, fänkålsfrön, dillfrön och vitpeppar. Gnid in laxfilén med blandningen. Låt laxen stå i rumstemperatur tills sockerblandningen har smält, ca 2 tim.

2. Hacka över dillen och slå på äppeljuicen. Snurra på laxen och täck med plastfilm, eller lägg i en plastpåse (då är det enkelt att vända på påsen utan att det skvätter).

3. Ställ in laxen i kylen. Vänd laxen fyra gånger under gravningstiden. Laxen är färdig efter ca 2 dagar och håller i kylen i ca 1 vecka.

4. Garnera ev med färsk strimlad el skivad fänkål som fått ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och därefter kylts.

 

Tips!

Tänk på att det tar två dagar innan laxen är färdiggravad.

Annons

Receptet har vi fått från Skanörs Gästis.

 

Läs mer

 

Recept: Ola Liljenberg och Alexander Nilsson

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons