Smördegsbakad äppelpaj

Annons

Eva Hildén Smith

2-4 personer

2 plattor fryst smördeg
1/2 uppvispat ägg
3-4 msk fast äppelmos
1 äpple, grön eller röd eller 1/2 äpple av varje färg
smält smör till pensling
ca 1/2 dl florsocker

Sätt ugnen på 225°.

Annons

Låt smördegsplattorna ligga i rumstemperatur ca 20 minuter.
Lägg plattornas långsidorna bredvid varandra, fukta en kanten och tryck ihop så att det blir en stor platta. Kavla ut försiktigt till ca 22 x 22 cm stor flanbotten.
Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg. Bred på äppelmoset, spara en ca 2 cm bred kant runt om.
Skölj och torka äpplena. Dela dem och skär bort kärnhusen. Skär äppelhalvorna i tunna skivor. Lägg skivorna på smördegsbotten, omlott i två rader. Pensla med smör och sikta över ett lager florsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Sikta över mera florsocker precis inför serveringen.

Av Lena Söderström
Foto Eva Hildén Smith

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons