Årets roligaste – laktosfri Piñata-tårta!

Årets roligaste - laktosfri Piñata-tårta!
En färgglad och kreativ piñata-tårta med smak av citron! Hur smarrigt låter inte det?
Annons

tarta-barnkalas

Det här är dock ingen Piñata-tårta man ska slå på tills den går sönder. Den ska bara njutas av!

Bottnar
100 g Valio laktosfritt smör
8 äggvitor
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
400 g Valio laktosfri kvarg citron
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
skal av 2 citroner

Annons

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ihop det smälta smöret med äggvitor, strösocker och vaniljsocker poröst. Vispa ner kvargen. I en separat skål – rör ihop vetemjöl och bakpulver. Vispa snabbt ner mjölblandningen i smeten. Vispa ner rivet citronskal. Bröa fyra formar som är cirka 17 cm i diameter eller baka i omgångar i en form. Grädda i 20–25 minuter. Testa med sticka – stickan ska vara torr. Låt svalna. Skiva av toppen av tårtbottnarna så att de är platta och inte välvda.

Annons

Citronmarängsmörkräm

12 äggvitor
7 1⁄4 dl strösocker
750 g rumsvarmt Valio laktosfritt smör
saften från 3 citroner
gul hushållsfärg
grön hushållsfärg
röd hushållsfärg
blå hushållsfärg

Lägg äggvitor och socker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör i bunken konstant tills sockret har smält. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig – fortsätt bara att vispa tills den blir slät (detta kan ta upp till 15 minuter). Tillsätt citronsaften och fortsätt att vispa.

Fyllning

Cirka 3 dl non-stop

Annons

Montering: Lägg den första tårtbottnen på ett fat och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm. Gör ett hål i den andra och tredje bottnen i mitten som är ca 6,5 cm i diameter. Lägg på den andra bottnen och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm. Lägg på den tredje bottnen och bred på ett jämnt lager marängsmörkräm. Täck kanterna i hålet med ett tunt lager marängsmörkräm. Fyll hålet med chokladgodis så att det blir helt fyllt. Lägg på den sista bottnen och bred att tunt lager marängsmörkräm runt om hela tårtan så att den blir jämn och fin.

Lägg resterande marängsmörkräm i fyra skålar och färga i gult, grönt, rött och blått. Fyll en spritspåse för varje färg med en droppformad tyll som kommer att skapa volangerna. Spritsa nu volanger runt om tårtan – börja längst ner. Tryck tyllen lite lätt mot tårtan och spritsa runt om medan du snurrar på tårtan. Gör två varv och byt sedan färg. Fortsätt till hela tårtan är spritsad.

Tips: Använd en sprits formad som en kantig droppe – cirka 2 cm lång!

Recept och foto från valio

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons