Auberginegratäng

Auberginegratäng
Bjud vegetariskt! Här tipsar vi om en mättande och riktigt god gratäng med aubergine och tomat. Smaklig måltid!
Annons

Auberginegratäng

Varm, god och mättande vegetarisk gratäng!

4-6 portioner
2 auberginer
salt
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 burkar (à 400 g) krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
2 lagerblad
1 kruka basilika, strimlad
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
olivolja till stekning
250 g mozzarella, delad och tunnskivad
50 g parmesanost, färskriven

Annons

Servera med
En god sallad

Skiva auberginen på längden i 1/2 centimeters skivor. Varva dem i ett durkslag och strö salt mellan varven. Låt dra ur vätska i en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader.

Fräs vitlöken i oljan i några minuter utan att den tar färg. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, balsamvinäger, lagerblad och strimlade basilikablad, låt koka ganska livligt i cirka 30 minuter tills såsen har reducerats. Smaka av med salt, svartpeppar och socker.

Skölj av aubergineskivorna hastigt och torka av dem. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek aubergineskivorna på medelvärme i omgångar ett par minuter på varje sida tills de är mjuka och fått fin färg, häll i mer olja mellan varven. Lägg på fat.

Varva allt i en ugnsform: Börja med ett lager aubergine, sedan tomatsås, sedan mozzarella och parmesan, avsluta med riven parmesanost.

Gratinera i ugnen i cirka 30 minuter. Låt svalna något och servera med en god sallad.

Recept och foto Åsa Swanberg

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons