Bacon -och lökpaj

baconpaj
En matig och mättande paj med bacon och lök.
Annons

baconpaj

4 personer

3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 paket tärnad bacon, 140 g
2 msk smör eller margarin
1/2 purjolök
1 röd lök
1 gul lök
1/2 dl finhackade blandade örter efter personlig smak
1 orange paprika
2 små morötter

Annons

Stanning:
250 g kesella
1 dl vispgrädde
4 ägg
1 1/2 dl riven lagrad ost t ex västerbottensost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Garnering:
Kryddgrönt
Baconhack

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl och matfett, använd gärna en matberedare, tillsätt vatten och låt allt formas till en degboll. Svep in degen i plastfilm och låt vila svalt i ca 20 minuter.

Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter.

Hetta upp matfettet och stek bacontärningarna gyllene och fina.

Ansa och strimla purjolöken fint. Skala och finhacka löken. Stek löken blank och smidig utan att den får för mycket färg.

Kärna ur och strimla paprikan. Strimla morötterna. Finhacka örterna.
Blanda lök, bacon, paprika och örter och lägg i det förgräddade pajskalet.

Blanda ingredienserna till stanningen och häll i pajskalet. Peta med en gaffel så att stanningen rinner ner överallt. Grädda i ugnens mitt i ca 35 minuter, känn med sticka, pajen skall ha stannat helt och vara vackert gyllene.

Garnera med kryddgrönt och baconhack innan servering.

Tips! Täck pajen med aluminiumfolie om den hinner få för mycket färg innan den blivit helt fast.

En god paj passar fint på buffé – till fler recept >>

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons