Baka ljuvliga havrerutor i långpanna

Baka matbröd i långpanna
Havregryn, grahamsmjöl och vetemjöl ger en god smak åt de fluffiga havrerutorna i långpanna.
Annons

Baka matbröd i långpanna

16 stycken rutor
50 g jäst
6 dl kall mjölk
3 dl havregryn
50 g smält smör
2 msk flytande honung
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl
1 msk havrekli

Smula ner jästen i en degbunke. Häll över kall mjölk och lös upp mjölken. Tillsätt havregryn och rör om. Låt blandningen vila i ca 4 minuter.
Smält smöret och vänd ner i blandningen tillsammans med honung och salt. Arbeta ner grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget. Knåda samman till en deg för hand eller i maskin.

Annons

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda samman degen lite till. Lägg degen i en bunke. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 30×40 cm stor. Skär degen i rutor/eller markera med en kniv eller degskrapa i rutor ca 10×8 cm stora.

Pudra över havrekli. Täck med plastfilm. Låt plåten stå i kyl över natten. Ta fram plåten och låt den stå framme ca 20 minuter under den tid det tar för ugnen att bli varm.

Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i ugnens mitt 20-25 minuter, känn med sticka. Ta ut och täck med bakduk.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Testa våra goda recept!

Underbara tekakor

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons