Baka medeltida pepparkakshus

Baka medeltida pepparkakshus
Annons

 

Recept till vårt pepparkakshus med mallar

4 1/2 dl brun farin eller strösocker
3 dl sirap
150 g smör
1 1/2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
4 1/2 dl mjölk
1 1/2 msk bikarbonat
Ca 2 1/2 liter vetemjöl

Annons

Montering:
1 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk flytande glykos

Garnering:
4 dl florsocker
1 äggvita
1 tsk citronsaft
gelatinblad (till fönster)
24 punschpraliner
10 geléhallon
glassrån (till granar)

Dag 1: Blanda socker och sirap i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och rör i kryddorna. Tillsätt mjölken och låt svalna.
Blanda bikarbonat och vetemjöl, arbeta ner i degen till en stadig deg. Täck med folie och ställ svalt över natten.

Annons

Dag 2: Kavla ut degen, ca 3 mm tjock, lägg på bakplåtspapper, lägg på mallarna och skär efter dem. Ta bort överflödig deg. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Lägg över mallarna och skär bort det som ev sticker ut.

Montering: Koka vatten, strösocker och glykos i en kastrull till en ljusgul något trögflytande lag. Använd även som klister för gelatinbladen till fönster.
Doppa kanterna i lagen och pressa samman delarna mot varandra. Fäst pepparkakorna på gaveltopparna. Stelnad lag går att värma igen.

Garnering: Rör samman ingredienserna till kristyren och spritsa på de olika delarna. Dekorera med punschpraliner och geléhallon. Uppochnervända glasstrutar kan användas som granar med lite kristyr på.

Recept av Janet Gustavsson
Foto Erik Karlsson

Här hittar du fler pepparkakshus med mallar:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons