Barbecue-lax med färskpotatis

Barbecue-lax med färskpotatis
Skapa en festmåltid med kryddig barbeque-lax och söta färskpotatisar. Servera med ett fräscht dillsmör.
Annons

Barbecue-lax med färskpotatis

4 personer

800 g laxfilé i hel bit med skinn
700–800 g färskpotatis
1 msk valfri bbq-sås
2 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
1/2 tsk chiliflakes
1 purjolök
250 g grön sparris
1/2 dl grovt hackad dill
2 msk olivolja
Servering:
finrivet citronskal
dillsmör, se recept nedan
grillade citronhalvor

Annons

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Koka potatisen lätt mjuk i lättsaltat vatten. Skär i bitar. Lägg laxen i en ugnsform.
3. Blanda bbq-sås och olja, och pensla laxen. Strö över salt och chiliflakes.
5. Ansa purjolöken och skär i bitar som är ca 2 cm. Bryt av och kasta nedre delen av sparrisen. Skär sparrisen i bitar som är ca 4 cm. Blanda försiktigt potatis, sparris, purjolök, dill och olja, och lägg runt laxen.
6. Tillaga i nedre delen av ugnen tills laxen har en temperatur på 55°. Garnera med citronskal. Servera med dillsmör och grillade citronhalvor.

Dillsmör
4 personer: Vispa ihop 200 g rumsvarmt smör, ½ dl hackad dill, rivet skal av 1 citron, pressad saft från ½ citron och 1 tsk salt. Garnera med dill och rivet citronskal.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons