Nya hälsogodiset – supergoda bars med nötter och frukt

Hälsobars med nötter.
Mumsa med gott samvete! Gör sötsakerna proppade med frukt, frön och nötter. Du kan variera ingredienserna efter vad du gillar och har hemma. Reglera bara tjockleken på massan med honung och jordnötsblandningen till en lämplig konsistens. Byt ut dinkelflingor mot havredgryn så blir bitarna glutenfria. Enkelt recept.
Annons
Mumsigt med härliga nyttigheter!
Mumsigt med härliga nyttigheter!

Frukt- och nötbars

ca 24 st
Tid: ca 45 min + tid för att stelna

150 g torkade fikon
125 g torkade aprikoser
75 g cashewnötter
80 g dinkelflingor
40 g rostad hyvlad kokos
50 g pumpakärnor
50 g fiberhavregryn
1 msk nyponpulver (kan uteslutas)
1 msk fint riven ingefära
70 g torkade blåbär
1 1/2 dl fast honung
1 dl jordnötssmör utan bitar

Annons

1. Skär bort skaften på fikonen och hacka dem grovt tillsammans med aprikoser och cashewnötter. Blanda i övriga ingredienser förutom honung och jordnötssmör.

Annons

2. Smält honung och jordnötssmör under försiktig omrörning på svag värme tills det är blandat. Rör ner i frukthacket och blanda ihop till en tjock massa. Ska vara fast men inte lös, känns den för fast så rör ner lite extra honung/jordnötssmör. Men tänk på att massan eftersväller lite. Häll upp på en bakpappersklädd form, ca 20×30 cm, och platta ut massan.

3. Låt stå och stelna i kyl till nästa dag och skär i bitar. Vira gärna om smörgås- eller bakplåtspapper. Förvara i kyl, eller frys in.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons