Veckomeny för dig som vill äta billigt och nyttigt

Veckomeny för dig som vill äta billigt och nyttigt
Sugen på nyttig, lättlagad och billig vardagsmat? Testa vår goda veckomeny! Den här veckan bjuder vi bland annat på spenatsoppa med fetaostklämma, färsbiffar med ädelost och stekt lax och glasnudlar som serveras i små salladsskålar.
Annons
farsbiffar-recept
Prova våra saftiga färsbiffar med ädelostsås. Så mycket smak! Bild: Eva Hildén Smith

1. Färsbiffar med ädelostsås

580 kcal/port

1 msk ströbröd

2 msk vatten

1 äggula

½ vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

250 g nötfärs (10 %)

½ msk smör

Ädelostsås

1 dl matyoghurt (8 %)

50 g ädelost, t ex Castello Danablu

Annons

1 tsk flytande honung

Till servering

1 dl ris (okokt mått)

grönsallad

½ granatäpple

½ ask smörgåskrasse

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Blanda ströbröd, vatten, äggula, finriven vitlök, salt och peppar. Låt stå 5 min. Rör till en slät smet med färsen. Forma till 4 biffar och stek i smör.

3. Ädelostsås: Blanda yoghurt, smulad ädelost och honung.

4. Servera biffarna med ris, ädelostsås och sallad. Strö över granatäppelkärnor och krasse vid servering.

 

pasta-med-pumpa-recept
Pumpa blir ljuvligt gott att servera tillsammans med pasta. Speciellt om den är rostad. Bild: Eva Hildén Smith

2. Pasta med rostad pumpa

440 kcal/port

350 g butternutpumpa

1 msk olivolja

½ vitlöksklyfta

flingsalt och svartpeppar

120 g pasta

½–1 kruka basilika

50 g grovriven parmesanost

Till servering

1 tsk olivolja

grönsallad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Lägg på plåt med bakplåtspapper och blanda med olja, finriven vitlök, salt och peppar. Rosta i ugn ca 25 min.

2. Koka pastan enl anv på förp. Plocka bladen från basilikan.

3. Blanda den rostade pumpan med pasta, basilika och parmesan. Ringla lite olivolja över pastan och servera med sallad.

 

lax-nudelsallad-recept
Vem kan motstå den här nyttiga lax- och nudelsalladen som serveras ur goda salladsskålar? Bild: Eva Hildén Smith

3. Nudlar och lax i salladsskålar

405 kcal/port

2 gemsalladshuvuden

50 g glasnudlar

1 röd chili

finrivet skal och saft av 1 lime

1 msk vatten

1 tsk sesamolja

1 tsk fisksås

2 tsk flytande honung

250 g laxfilé

½ msk olja

salt

1 tsk sesamfrön

2 salladslökar

ev färsk koriander

 

Gör så här

1. Skölj och plocka salladshuvudena till fina, hela blad. Koka nudlarna enl anv på förp och spola kalla.

2. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda limeskal och -saft, vatten, sesamolja, fisksås, honung och chili och blanda med nudlarna.

3. Skär laxen i 1 ½ cm stora bitar. Stek dem hastigt i varm stekpanna med olja. Salta och strö över sesamfrön.

4. Strimla salladslöken. Lägg nudlarna i salladsskålarna, toppa med lax, salladslök och ev koriander.

 

spenatsoppa-recept
Den goda spenatsoppa blir extra matig tillsammans med fetaostklämman. Bild: Eva Hildén Smith

4. Spenatsoppa och fetaostklämma

480 kcal/port

5 dl höns- el grönsaksbuljong

1 dl matlagningsgrädde

2 krm riven muskotnöt

½ tsk strösocker

salt och svartpeppar

1 msk maizena ljus redning

200 g färsk bladspenat

1 ägg

Fetaostklämma

¼ rödlök

50 g fetaost

1 msk matlagningsgrädde

2 tortillor, medium

 

Gör så här

1. Koka upp buljongen. Tillsätt grädde och smaka av med muskot, socker, salt och peppar. Red med maizena och koka upp. Lägg ner spenaten och låt koka någon min. Mixa soppan slät.

2. Koka ägget ca 5 min. Det får gärna ha en krämig gula. Skala och dela.

3. Fetaostklämma: Hacka rödlöken. Mosa fetaosten med grädden till en krämig massa. Blanda med rödlöken och fördela på en tortilla. Lägg på den andra tortillan och stek i torr, varm stekpanna till fin färg.

4. Servera soppan med en ägghalva och klämman skuren i trekanter.

 

ugnsstekt-kyckling-recept
Visst är det smidigt när ugnen gör jobbet! Så är fallet med den här smakrika kycklingen. Bild: Eva Hildén Smith

5. Ugnsstekt timjanskyckling

420 kcal/port

4 kycklinglår med ben, utan skinn

300 g små potatisar

125 g små tomater

1 purjolök

½ kruka timjan

2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

flingsalt och svartpeppar

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Lägg kycklinglåren i en ugnsform. Tvätta potatisen och lägg runt kycklingen med tomaterna.

2. Ansa, tvätta och skär purjolöken i 2 cm stora bitar och lägg i formen.

3. Hacka hälften av timjanen (kvistarna också) och blanda med olja och pressad vitlök. Fördela oljan över allting i formen samt strö över salt och peppar.

4. Tillaga i ugn ca 25 min. Kontrollera att kycklingen är genomstekt. Toppa med resterande timjan vid servering.

 

Obs! Alla recept är beräknade för 2 personer.

 

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons