Blomkåls- och squashgratäng med skinka

Blomkåls- och squashgratäng med skinka
Läckert och gott till vardags! God gratäng med blomkål, squash och rökt skinka.
Annons
Blomkåls- och squashgratäng med skinka
Blomkåls- och squashgratäng med skinka

4 personer
1 blomkålshuvud, ca 1 kg
1 squash
200 g rökt skinka i bit
2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 msk svensk senap
1 dl finhackad persilja
2 dl riven ost
salt, peppar
3/4 dl riven ost

Annons

Till servering:
bröd, sallad

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär blomkålen i ganska stora bitar. Koka i lättsaltat vatten 5–10 minuter. Blomkålen ska vara mjuk. Låt rinna av. Skär squashen i långa stavar och stek dem mjuka i olivolja, stek i omgångar. Salta.

Lägg blomkål och squash i en smord ugnsform. Skär skinkan i små tärningar och strö dem ovanpå grönsakerna. Blanda crème fraiche, vispgrädde, senap, persilja, ost, salt och peppar.

Bred röran ovanpå grönsakerna och skinkan. Strö på lite ost och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter. Gratängen ska ha fått fin färg.

Servera med ett gott bröd och sallad.

Tips! Vill du ha gratängen lite smalare så fungerar det även med lätt crème fraiche.

Recept: Bitte Eson Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons