Blomkålsgratäng med bacontopping

Blomkålsgratäng med bacontopping
Allt blir lite godare med knaperstekt bacon. Här får den förgylla en krämig blomkålsgratäng.
Annons

Blomkålsgratäng med bacontopping

Blomkålsgratäng med bacontopping

4 personer
2 små blomkålshuvuden
Ostsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
lite muskotnöt
1 äggula
100 g riven lagrad ost
Topping:
2 förp bacon à 140 g
persilja

Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Ansa blomkålen och dela sedan i mindre buketter. Förväll i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Lägg blomkålen i en smord ugnsform.
3. Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet. Späd med mjölk, lite i taget under omrörning. Låt koka samman ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Ta kastrullen från plattan och tillsätt äggulan och osten. Rör om.
4. Häll såsen över blomkålen. Grädda mitt i ugnen tills ostsåsen fått fin färg, 20–25 minuter.
5. Skiva baconet och stek det knap rigt. Låt sedan rinna av på hushållspapper.
6. Vid servering: Strö på bacon och grovhackad persilja.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Blomkål – därför ska du äta MER av den!

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons