Broccolipaj med tomatsallad

Broccolipaj med tomater
Broccoli och gorgonzola är utmärkt gott i denna smarriga paj. Toppa med cocktailtomater i god vinägrett.
Annons

Broccolipaj med tomater

5-6 bitar

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
3-4 msk iskallt vatten

Fyllning:
500 g broccolibuketter
75 g gorgonzola
4 stora ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
salt, svartpeppar
4 dl riven gratäng- eller pizzaost

Annons

Servering:
3 msk pinjenötter
250 g cocktailtomater
1 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja
3 msk hackad persilja
salt, peppar

Pajdeg: Mät upp mjölet i en matberedare med kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 22 cm i diameter så att den kommer ut lite över kanten. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylen ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225º. Förgrädda pajen mitt i ugnen ca 10 minuter.

Fyllning: Förväll broccolibuketterna och låt dem rinna av väl på hushållspapper.  Dela ädelosten i mindre bitar. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg broccoli och ädelost i pajskalet. Strö över den rivna osten. Häll över äggsmeten.

Sänk ugnstemperaturen till 200º och grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Strö över pinjenötterna och grädda pajen ytterligare ca 10 minuter, tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg. Låt pajen vila ca 30 minuter innan den skärs upp.

Till Servering: Dela tomaterna och blanda dem med vinäger och olja. Blanda i persiljan. Smaka av med salt och peppar. Servera tomaterna till pajen.

Recept av Lena Söderström
Foto Anna Skoog

Laga också:

 

broccolipaj

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons