Saftig butterkaka i långpanna

butterkaka-i-langpanna-recept-puff
Saftigt och gott med både mandelmasse- fyllning och vaniljkräm i butterkakan. Eftersom vi baka den mjuka kakan i långpanna räcker den till många fikasugna!
Annons
butterkaka-i-langpanna-recept
Vår saftiga butterkaka i långpanna får smak av vaniljkräm och mandelmassa.

Recept butterkaka i långpanna

20 stora bullar

50 g jäst
4½ dl mjölk, kall
11/4 dl strösocker
3/4 tsk salt
1–2 tsk stött kardemumma
13 –14 dl vetemjöl
200 g smör, mjukt

Fyllning
150 g smör, mjukt
½ dl strösocker
1 msk malen kanel
200 g mandelmassa
ca 3 dl vaniljkräm, kallrörd

Annons

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker

Ugn 200°

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Lös den i mjölken. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig och blank tills den släpper bunkens kant. Låt degen vila under bakduk medan fyllningen blandas.

2. Fyllning: Rör samman smör, socker, kanel och riven mandelmassa.

3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 35×45 cm. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i 20 bitar. Fördela bullarna i en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper. Låt jäsa under bakduk, ca 2 tim.

4. Spritsa vaniljkrämen i bullarna genom att trycka ner tyllen i bullarna. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

5. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min.

 

Läs mer:

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons