Cheesecake med kolafyllning

Cheesecake med kola och choklad recept
Cheesecake med en läcker fyllning med kolasmak och en glasyr med kolasås och choklad på toppen – magiskt gott!
Annons
Cheesecake med kola och choklad recept
Frestande cheesecake med en fyllning av kola samt choklad på toppen!

Cheesecake med kolafyllning
8–10 personer

200 g digestivekex
100 g smör eller margarin
4 msk strösocker

Fyllning:
2 gelatinblad
1 dl standardmjölk
400 g färskost
4 ägg
1 krm salt
1 burk karamelliserad mjölk (dulce du leche), ca 400 g
Topping:
100 g ljus choklad
½ burk karamelliserad mjölk (dulce du leche), ca 200 g
Garnering:
ev ca 50 g mörk choklad
färska bär t ex jordgubbar eller lingon

Annons

Sätt ugnen på 175°.

Krossa digestivekexen i en matberedare eller lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med exempelvis en brödkavel.
Smält matfettet och blanda ihop det med kexsmulor och socker.

Kläm ett smort bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut kexblandningen i botten på formen. Förgrädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Lägg gelatinbladen i blöt i minst 10 minuter. Ta upp bladen krama ur all vätska. Smält dem i en kastrull ihop med lite av mjölken. Häll ner blandningen i resterande mängd mjölk.

Vispa samman färskost, ägg, gelatinblandningen och salt med hjälp av en elvisp. Tillsätt den karamelliserade mjölken. Häll fyllningen på den förgräddade bottnen.

Baka kakan i ugnen i ca 45 minuter. Känn med sticka att kakan är klar. Ta ut kakan och låt den svalna helt.

Topping: Dela chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad. Rör samman med den karamelliserade mjölken och låt svalna.
Häll kolasåsen över den kalla kakan. Dela den mörka chokladen och smält den över vattenbad. Spritsa chokladen över kakan. Garnera med färska bär. Servera!

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons