Cheesecake med plommon och smultäcke

Cheesecake med plommon och smultäcke
Recept på plommoncheesecake på spröd mördegsbotten och med mulor på toppen.
Annons
Plommoncheesecake.

Plommoncheesecake – recept

• 1 tårta, ca 10 bitar

Mördegsbotten

125 g smör eller margarin
3 ½ dl vetemjöl
¾ dl socker
1 krm salt
½ tsk bakpulver
1 ägg

Smultäcke

1/3 av mördegen
½ dl vetemjöl
1 ½ msk socker
1 tsk mald kanel

Fyllning

300 g kvarg
200 g philadelphiaost
1 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljpulver
500 g plommon
1 msk potatismjöl

Garnering

plommonklyftor

Annons

1. Hacka samman matfett, vetemjöl, socker, salt och bakpulver. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.
2. Tryck ut 2/3 av degen jämnt i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ formen kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
3. Smultäcke: Arbeta i den sparade mördegsbiten in vetemjöl, socker och mald kanel. Lägg degbiten kylskåpskallt.
4. Förgrädda mördegsbottnen i nedre delen av ugnen ca 10 minuter, eller tills den fått svagt gyllenbrun färg.
5. Fyllning: Blanda samman kvarg, philadelphiaost, socker, ägg och vaniljpulver till en slät smet.
6. Dela och kärna ur plommonen. Skär i mindre bitar. Sikta över potatismjölet och vänd runt så att bitarna blir jämnt mjölade runt om. Strö ut bitarna jämnt över den förgräddade bottnen. Häll över ostfyllningen.
7. Ställ in formen i den nedre delen av ugnen och grädda kakan ca 30 minuter. Smula över smultäcket och grädda kakan i ytterligare ca 15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite krämig i mitten. Den stelnar något när den kallnat.
8. Lossa den kalla kakan från formen och garnera med några extra plommon som skurits i klyftor.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons