Chili- och limelax med ingefära och ramslök

Chili- och limelax med ingefära och ramslök
En saftig lax i en kryddig marinad, serveras med nykokt delikatesspotatis och vårens fantastiska primörer!
Annons
Marinera laxsidan med chili, vitlök, ingefära, soja och lime och tillaga i ugnen. Enkelt och gott!

Recept: Chili- och limelax med ingefära och ramslök

Tänk på! Laxen ska ligga i saltlagen ca 1 timme före beredning.

Portioner: 4 pers
Tid: 45 min

  • ca 700 g hel skinnfri laxsida
  • 4 dl vatten
  • 2 msk salt

Marinad

  • 1 röd chilifrukt
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl soja
  • 1 msk färskriven ingefära
  • ½ dl olivolja
  • rivet skal av 1 lime

Grönsaker

  • 1 knippe rädisor
  • 1 knippe grön sparris
  • 4 salladslökar
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 citron

Sås

  • 50 g ramslök
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 krm salt
  • mald vitpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 nypa socker

Servering

  • potatis

Så här lagar du chili- och limelax med ingefära och ramslök:

  1. Blanda vatten och salt så att saltet löser sig. Lägg i laxen och låt den ligga i lagen 1 timme.
  2. Marinad: Hacka chilin och pressa vitlöken. Blanda med resten av ingredienserna på en tallrik.
  3. Ta upp laxen från salt lagen och lägg upp på tallriken med marinaden. Vänd på den några gånger.
  4. Grönsaker: Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med olivolja. Salta, peppra och rör om.
  5. Sås: Mixa ingredienserna med en stavmixer till en slät grön sås.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en eldfast form och lägg i grönsakerna tillsammans med skivad citron. Sätt ugnen på 150°.
  7. Stek laxen i en stekpanna så att den får en fin färg på köttsidan och lägg sedan laxen ovanpå grönsakerna. Häll marinaden över laxen och nyp ihop bakplåtspapperet över fisken.
  8. Tillaga laxen i ugnen i ca 30 minuter.
  9. Öppna paketet och servera laxen med ramslökssåsen och gärna nykokt delikatesspotatis.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Fredrik Ödman

Annons

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons