Chokladknäck med flingsalt och hasselnötter

Leilas chokladknäck
Ingen jul utan knäck! Här får du Leila Lindholms grundrecept på knäck och en smaksatt chokladvariant med flingsalt och hasselnötter. Njut av julens söta och lättlagade godis ur boken Sweet Christmas.
Annons

Leilas chokladknäck

Knäck, grundrecept
50 st

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 nypa vaniljpulver
1 nypa flingsalt
2 msk smör

 

Gör så här

1. Blanda strösocker, grädde, sirap, vaniljpulver och flingsalt i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.

Annons

2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 124° eller smeten håller kulprovet (häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula, som ska vara fast och hård). Koktiden är ca 30 minuter.

3. Tillsätt smör och eventuell smaksättning.

4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar.

5. Låt knäcken stelna. Förvara i rumstemperatur.

 

Annons

Så lyckas du med knäcken – 3 tips:

1. Undvika att röra i knäcken för mycket så att inte sockret kristalliserar sig.

2. Använd enbart rena  redskap av metall.

3. Knäck ska alltid koka i en tjockbottnad kastrull. Var aktsam när den hälls upp så att ingen bränner sig.

 

Tips! Du kan smaksätta knäcken på massor av sätt, t ex med rivet limeskal, ingefära, pepparkakskrydda, stött kardemumma, rivet apelsinskal eller rostad kokos. Nedan får du receptet på en chokladvariant.

 

Chokladknäck med flingsalt och hasselnötter – recept 

50 st

1 sats knäck (se grundreceptet ovan)
2 msk kakao av god kvalitet
1 dl rostade, skalade och hackade hasselnötter
flingsalt

 

Gör så här

1. Koka knäcken enligt grundreceptet, men tillsätt kakao från starten av knäckkoket.

2. Fyll formarna med grovt hackade hasselnötter.

3. Tillsätt smöret när knäckkoket kommit upp i 124° och börja genast hälla upp knäcken i formar.

Annons

4. Strö gärna över lite flingsalt.

 

﷯Tips!

Knäcken kan mot slutet bli svår att hälla i formarna. Då kan man i stället hälla upp den på bakpapper. Strö över lite flingsalt och skär upp knäcken i bitar när den svalnat.

 

Recept av Leila Lindholm och foto av Erik Olsson ur boken Sweet Christmas

 

Läs mer:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons