Pistagetarte med vit chokladganache

Dessertpaj med pistage och vit choklad recept
Kompakt och nötig kaka toppad med vit chokladganache! Servera gärna med crème fraiche för att bryta av med något syrligt.
Annons
Dessertpaj med pistage och vit choklad recept
Ljuvlig dessertpaj med smak av pistage och vit choklad.

Dessertpaj med pistage och vit choklad – recept

Recept på en läcker dessertpaj med fyllning av pistage och ett täcke av vit choklad på toppen. Lyxig paj med en botten av mördeg, fyllning av pistagenötter och toppad med vit choklad ganache.

Annons

• 16 bitar • 1 tim 30 min

Mördeg

4 dl vetemjöl
200 g kallt smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg

Pistagefyllning

ca 4 dl skalade pistagenötter, ca 250 g
1 dl strösocker
3 ägg

Vit chokladganche

400 g vit choklad
1 ½ dl vispgrädde

Till servering
naturell crème fraiche eller vispad grädde.

1. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till mördegen, gärna i en matberedare. Ställ i kylen i 30 minuter.
2. Kavla ut mördegen och lägg i en rund form (ca 28 cm i diameter) med avtagbar botten. Klä gärna bottnen med en bit bakpapper, så att det blir lätt att få loss mördegspajen. Smörj formens kanter med smör. Ställ i frysen i cirka 20 minuter.
3. Kör pistagenötterna i en matberedare. Blanda ner socker och ägg och häll i pajskalet. Tillaga i mitten av varm ugn på 180° i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Hacka chokladen fint, koka upp grädden och slå den över chokladen i en skål. Låt stå en liten stund och rör sedan om så att all choklad har smält. Låt svalna innan du häller blandningen ovanpå pistagekrämen i tarten. Ställ sedan svalt (ej i kylskåp) för att stelna. Bör ätas inom 3–4 dagar.

Av Sandra Palmqvist
Bild Christina Uhlin

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons