Prinsesstårta i långpanna – recept för många

Prinsesstårta i långpanna
Dags för kalas? Vad passar väl bättre än att bjuda på en klassisk prinsesstårta? Den här är bakad i långpanna och räcker till många. Och bäst av allt – alla får var sin ros!
Annons
Prinsesstårta i långpanna
Fira med en maffig prinsesstårta för många! Foto: Bo Ingvar Jönsson

Recept prinsesstårta i långpanna 

20 bitar

Bottnar
5 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
1½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning
1½–2 dl hallonsylt

Gräddvaniljkräm
6 dl gräddmjölk
4 äggulor
2 msk strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
4½ tsk gelatinpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde

Annons

Marsipan
600–700 g grön marsipan
200 g rosa marsipan
florsocker

Ugn 175º

 

Gör så här

1. Bottnar: Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en långpanna, ca 25×35 cm, klädd med bakpapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Annons

2. Stjälp upp och jämna till kanterna på kakan med en vass kniv. Klyv tårtan i två bottnar.

3. Fyllning: Bred sylt på den understa bottnen.

4. Gräddvaniljkräm: Blanda gräddmjölk, äggulor, socker och maizena majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills blandningen tjocknar. Rör ner gelatinpulvret i den varma krämen. Smaksätt med vaniljsocker. Låt svalna. Vispa grädden fast och blanda den med krämen.

5. Bred lite av vaniljkrämen ovanpå sylten. Lägg på den andra bottnen. Bred på resten av krämen i ett jämnt lager. Låt svalt tills krämen har stelnat.

6. Marsipan: Kavla ut den gröna marsipanen mellan två bakpapper med hjälp av florsocker. Mät tårtan plus kanterna och kavla ut marsipanen så att den täcker tårtan gott och väl. Ta försiktigt bort papperen och lägg locket över kakan. Skär bort ev överskott av marsipanen.

7. Dela den rosa marsipanen i små bitar och rulla dem till kulor. Tumma ut varje kula till en rundel, 2–3 cm i diam. Forma små rosenknoppar av rundlarna, det går åt 3–4 rundlar till varje. Vik ut ”rosenbladen” så att rosorna öppnar sig lite. Dekorera hela tårtan med rosor. Pudra över florsocker.

 

Rosa prinsesstårta
Vacker som en dröm och ljuvligt god tårta med saftiga bottnar, len vaniljfyllning, hallon och sött marsipanlock.

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons