Engelska muffins med egg royale

Engelska muffins med egg royale
Ta dig tid att göra klassiska eggs royale och servera dem med engelska muffins och hollandaisesås. du kommer inte att bli besviken!
Annons

Engelska muffins
Här steker vi muffinsen i stekpanna, men du kan även grädda dem i ugnen på 250° i 15 minuter.
12 stycken
25 g jäst
4 dl mjölk
50 g smör
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 tsk bakpulver
10 dl vetemjöl
1/2 dl polenta
Servering:
eggs royale, se recept nedan

Annons

1. Smula ner jästen i en degskål. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2. Lägg i smöret i bitar. Tillsätt salt, socker, bakpulver och mjöl. Arbeta degen väl i maskin. Täck skålen med plastfolie och låt degen jäsa, 45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en platta som är ca 11/2 cm tjock. Ta ut rundlar som är ca 7 cm i diameter. Pensla dem med vatten och vänd dem i polenta. Lägg muffinsen på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa  under bakduk, 40 minuter.
4. Stek muffinsen på svag värme i lätt smord stekpanna, 7 minuter per sida. Servera dem nygräddade eller rostade. Dela dem med en gaffel.

Eggs royale
4 personer
Pocherade ägg:
11/2 liter vatten
1 msk ättiksprit, 12 %
4 ägg
Hollandaisesås:
100 g smör
2 äggulor
1 msk vatten
ca 1 msk pressad citronsaft
salt och kajennpeppar
Spenat:
200 g färsk spenat
1 msk smör
salt och peppar
Servering:
2 engelska muffins, se recept  ovan
4 skivor kallrökt lax

1. Pocherade ägg: Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Knäck ner äggen, ett åt gången, i en kopp och låt ägget glida ner i vattnet. Sjud i 4 minuter. Ta upp ägget med en hålslev och låt rinna av. Putsa bort ojämnheter runt ägget.
2. Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Blanda äggulor och vatten i en skål och ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden tills äggblandningen tjocknar. Ställ skålen på bänken och tillsätt smöret i en tunn stråle under omrörning. Ta inte med den grumliga bottensatsen. Smaka av såsen med citronsaft, salt och kajennpeppar.
3. Spenat: Fräs spenaten hastigt i en stekpanna med smör. Salta och peppra.
4. Vid servering: Dela muffinsen med en gaffel och rosta dem. Lägg på spenat, lax och pocherat ägg. Toppa med hollandaisesås.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons