Enkel och god vegetarisk påskbuffé

Enkel och god vegetarisk påskbuffé
Vegovänner på besök? Då har du maten för dem här! Frasig paj, kryddiga köttbullar och potatisterrin à la Jansson – det går att laga klassisk påskmat på vegovis. Dessa rätter passar fint till både lakto-, ovo-vegetarianer, och är dessutom enkla att laga. Med 12 recept kan du lätt få ihop en läcker mix av påskmat till påskbuffén. Dessutom bjuder vi på två supersnabba desserter!
Annons

Goda nyheter för alla vegetarianer, eller du som har gäster som är vegetarianer: Att laga den bästa lakto-ovo-vegetariska påskmaten är enkelt. Kolla bara in dessa 14 läckra recept!

Enkla vegetariska petit-choux-bollar som förrätt

Petit-choux är perfekta som förrätt till påskbordet. Recept: Brittmari Granath. Bild: IBL Bildbyrå.
Annons

Små och fluffiga bollar som normalt fylls med söta fyllningar blir här matiga med en fyllning av tångromsröra. Petit-choux är en riktigt lyxig vegetarisk rätt. Dina petit-choux-bollar kan frysas in utan fyllning och strax innan det är dags för påskbord kan du tina och fylla dem med vilken vegetarisk röra som helst.

Petit-choux deg
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg
Tångromsröra
1 liten rödlök
1 knippe dill
125 g kesella
1 dl crème fraiche
1 burk tångrom
Salt och peppar
½ ask smörgåskrasse
2 krm Liquid smoke
Ugn 200°

Så här gör du enkla vegetariska petit-choux
1. Petit-chouer: Koka upp vatten och smör i en kastrull. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör kraftigt med en träsked tills smeten släpper från botten och kanter. Låt svalna något.
2. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning. Spritsa ut klickar i golfbollsstorlek (ca 25 st) på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
3. Tångromsröra: Finhacka lök och dill. Rör ihop med crème fraiche, kesella, tångrom, dill och salt & peppar. Tillsätt försiktigt liquid smoke och fördela smaken väl. Smaka av.
4. Klipp upp petit-chouerna så att det bildas ett litet lock som sitter fast men kan böjas bakåt. Klicka ner röran i petit-chouerna med en liten tesked. Garnera med smörgåskrasse.

Enkel vegetarisk Janssons frestelse – potatisterrin

Om du ska göra en vegetarisk Janssons frestelse till påsk är potatisterrin ett utmärkt val. Sältan frå du in med ramslökspesto till. Recept: Brittmari Granath. Bild: Pontus Ferneman

Janssons frestelse hittar vi på nästan alla påskmiddagar. Till det vegetariska påskbordet har vi valt en potatisterrin som smakar lika fantastisk kall som varm. Vegetarisk Janssons frestelse blir ofta bara en potatisgratäng, men med denna potatisterrin kan du göra riktigt speciell vegetarisk mat i påsk.

Vegetarisk Janssons frestelse
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
Smör till stekning
1 kg potatis, gärna mjölig
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
Ca 150 g riven lagrad ost, gärna västerbotten
1 ½ tsk salt
Svartpeppar
Garnering
Cocktailtomater
Rucolasallad
Servering
Ramslökspesto (Se recept nedan)
Ugn 175°

Annons

Så här gör du enkelt potatisterrin
1. Pressa ner ett smörat bakpapper i en 1 1/2-liters brödform. Hacka lök och vitlök och fräs en stund i smör utan att den får färg. Låt svalna.
2. Skala och skiva potatisen tunt, gärna i matberedare. Vispa ihop ägg med grädde, majsstärkelse och ost. Blanda med potatis och lök. Krydda med salt och peppar.
3. Häll ner blandningen i formen. Tryck till ordentligt så att den packas väl.
4. Grädda terrinen i 1 timme och 15 minuter. Kolla med sticka att den är klar. (Täck ev med folie om den får för mycket färg i ugnen.) Låt sedan terrinen svalna under press.
5. Garnering: Garnera med tomater och rucolasallad. Servera med ramslökspesto, se separat recept nedan.

Vill du hellre göra en paté med squash och ost så prova den här: Vegetarisk paté med squash och getost

Ramslökspesto till påskbordet, enkelt och vårligt

Hemgjord ramslökspesto lyfter den mesta påskmaten, inte minst den vegetariska Janssons frestelse. Recept: Brittmari Granath. Bild: IBL Bildbyrå
Annons

Pesto gjord på ramslök är helt underbart gott, och visar på hur mångsidig och spännande vegetarisk mat kan vara. Om du tänkt bjuda hem en vegetarian i påsk är ramslökspesto det bästa sättet att visa att du gärna gör något speciellt. Dessutom är det enkelt att göra så det passar nybörjare på vegetarisk mat väl.

Ramslökspesto
4 dl ramslöksblad
1 dl persilja
50 g mandel
3 dl mild olivolja
Salt och peppar
150 g riven parmesanost

Så här gör du enkelt ramslökspesto
1. Kör ramslöksblad, persilja och mandel i en matberedare.
2. Tillsätt oljan lite i taget tills person får en tjockflytande konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör ner parmesanosten.

Enkel och läcker rödbetshummus

Recept: Celia Stahl. Bild: Shutterstock/IBL
Annons

Rödbetshummus är otroligt gott, vackert på tallriken och dessutom väldigt nyttigt!

Rödbetshummus
1 burk kikärter à 400 g
2 kokta rödbetor (ej inlagda)
1–2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk tahini
1 tsk spiskummin
1 msk citronsaft
salt och peppar
Så här gör du rödbetshummus:
1. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem i vatten.
2. Lägg rödbetor och kikärter i en matberedare tillsammans med pressad vitlök, olivolja, tahini, spis- kummin, citronsaft, salt och peppar. Mixa till en slät hummus.

Tångromfyllda avokadohalvor

Avocadohalvor med tångrom ersätter ägghalvor med räkor på påskbordet. Recept: Brittmari Granath. Bild: Sucré Salé/IBL Bildbyrå

Ägghalvor anser många är den bästa påskmaten. På det veganska påskbordet har avokado ersatt ägghalvor, så vi har valt att ha med det även här på den vegetariska påskbuffén. Vill man servera rätten helt veganskt kan man ersätta majonnäsen med denna veganska majonnäs. Där ägghalvorna ofta garneras med räkor och kräftskärtar har detta recept tångrom istället.

Annons

Tångromsröra
1 burk tångrom
1 – 2 vitlöksklyftor
2 dl citronmajonnäs (exempelvis Kavli, 275 g)
4 avokador
Salt och peppar
Garnering
Dill

Så här gör du enkla tångromfyllda avokadohalvor
1. Pressa vitlöken och blanda med majonnäsen.
2. Dela och gröp ut avokadorna. Tärna fruktköttet. Blanda avokado med majonnäs och smaka av med salt och peppar. Vänd ner tångrom.
3. Fördela tångromsröran i de urgröpta avokadoskalen. Garnera med dill. Servera med citronklyftor.

Enklaste brytbrödet till påskbordet

Bröd är ett måste på påskbordet. Detta är enkelt att baka och går fort att laga. Recept: Brittmari Granath. Bild: IBL Bildbyrå

Hembakade brytbrödsbullar är trevligt att servera på påskbuffén, och med detta recept blir bakningen enkel.

24 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
12-13 dl (750 g) vetemjöl (gärna special)
2-3 tsk salt
Pensling
Uppvispat ägg
Garnering
Sesamfrön
Blå vallmofrön
Kummin
Ugn 225°

Så här gör du enkelt brytbröd
1. Smula ner jästen i degbunken. Häll i det ljumma vattnet och rör tills jästen smält.
2. Blanda i mjölet (spara 1 dl till utbakningen) och saltet. Kör i maskin till en smidig deg som släpper degbunken. Låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter i rumstemperatur.
3. Dela degen i två delar och dela varje del i ytterligare 12 delar.
4. Rulla ut varje bit till en tumtjock remsa. Forma remsan till en knut och lägg på bakpappersklädd plåt. Fortsätt på samma sätt med resterande deg och lägg bullarna en aning glest på bakpappret. När de jäst färdigt ska de hänga ihop.
5. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
6. Pensling: Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrön, vallmofrön och kummin på bullarna. Grädda i 12-15 minuter.

Tips! Ska brödet ätas nygräddat på påskbuffén kan man ha i den större mängden salt.

Enkla vegetariska köttbullar

Köttbullar till påskbordet är ett måste. Recept: Quorn. Bild: IBL Bildbyrå

Ca 24 bullar
300 g Quorn Färs
2 msk olja
1 lök, finhackad
1 tärning grönsaksbuljong
150 gram brödsmulor, fullkornsbröd
1-2 krm vitpeppar
1-2 krm kryddpeppar
1 medelstor kokad potatis, mosad
1 dl mellangrädde
3 ägg, sammanvispade
salt

Så här gör du enkla vegetariska köttbullar
1.Värm 1 msk olja i panna. Stek lök i 2–3 minuter. Tillsätt färs och stek 2-3 minuter. Smula ned buljongtärningen och låt svalna.
2. Blanda alla ingredienser i en skål. Rulla ca 24 bullar och låt svalna i 20–30 minuter. Värm resten av oljan i en panna och bryn bullarna på låg värme i 8–10 minuter.

Enkel sparrispaj med lagrad ost

Recept: Bitte E:son Forsberg. Bild: Anders Norrsell

Vårfräsch paj med grön sparris och smakrik ost i en läcker kombination. Perfekt mat till påsk.

4 personer

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g grön sparris
3 dl riven lagrad ost
½ ask krasse
Äggstanning:
3 ägg
200 g färskost
2 ½ dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk paprikapulver
2 msk finhackad dill
½ ask klippt krasse
Garnering:
tomater
kryddgrönt

Så här gör du enkel sparrispaj
1. Sätt ugnen 200°.
2. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Låt degen vila i kylen i ca 30 minuter.
3. Tryck eller kavla ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda strax under ugnens mitt i ca 10 minuter. Låt svalna.
4. Bryt av basen på sparrisen. Koka sparrisen i ca 3 minuter i lättsaltat vatten. Spola den i kallt vatten och låt rinna av på hushållspapper.
5. Fördela riven ost, sparris och klippt krasse i pajskalet.
6. Äggstanning: Vispa ihop ägg och färskost. Tillsätt resten av ingredienserna.
7. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda pajen strax under ugnens mitt tills den stannat helt, ca 35 minu- ter. Garnera med halverade tomater och kryddgrönt.

Matvetesallad med broccoli och fetaost

Recept: Ylva Porsklev. Bild: Emma Eriksson

Enkel vegetarisk rätt med matvete, broccoli och sojabönor. Och en härligt frisk smak av äpple och mynta!
4 personer
3 dl matvete
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g broccoli
3 msk olivolja
1 äpple
250 g gröna sojabönor
salt och peppar
2 msk hackad mynta eller bladpersilja
150 g fetaost
Garnering:
hackad mynta eller persilja
äpple
Så här gör du salladen
1. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Bryt broccolin i buketter. Skär buketterna och stammen i skivor. Kärna ur och tärna äpplet.
3. Fräs lök, vitlök och broccoli under omrörning i en stekpanna med olja, 10 minuter. Rör ner äpple och sojabönor och låt fräsa ett par minuter. Vänd ner matvetet. Salta och peppra.
4. Smula ner fetaosten. Strö över mynta. Garnera med skivat äpple.

Fylld butternutpumpa

Recept: Åsa Swanberg Bild: Ludwig Swanberg

De stadiga skalen i vacker päronliknande form är som gjorda för att använda till goda, smakrika fyllningar. Ett spännande recept att bjuda på.
4 personer
2 små butternutpumpor
1 msk olivolja
2 tsk flytande honung
flingsalt, svartpeppar
Fyllning:
1 dl quinoa
2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 rödlök
1 1/2 dl gröna sojabönor (finns i frysdisken)
100 g fetaost
rivet skal och saft av 1/2 citron
olivolja
salt, peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
1. Dela pumporna i halvor på längden, gröp ur kärnorna och pensla halvorna med olivolja blandad med honung.
2. Salta och peppra och lägg dem i en ugnsform. Rosta i ugnen i ca 20 minuter, tills pumpaköttet mjuknat.
3. Koka under tiden quinoan i lätt saltat vatten. Hacka rödlöken och blanda den med quinoa, sojabönor och smulad fetaost. Smaka av med citronzest och -saft, salt och peppar.
4. Ta ut pumporna, gröp ur köttet och skär det i bitar. Vänd ner det i quinoablandningen och lägg tillbaka blandningen i de fyra skalen.
5. Ringla över lite olivolja och servera genast med en god sallad.

Krispiga wraps med mango serverade med kikärtsröra

Recept: Ulrika Davidsson Bild: Malte Danielsson

Svep in fräscha grönsaker i flortunt rispapper och servera dem med krämig kikärtsröra. Toppa med hemrostade cashewnötter.

4 personer
8 rispapper
1 mango
1/2 gurka
20 cm purjolök
1 röd paprika
2 morötter
lite bladpersilja
hummus (kikärtsröra)
Garnering:
3 dl cashewnötter
Så här gör du enkla wraps
1. Skala och strimla mango och grönsaker fint.
2. Gör en wrap i taget. Doppa rispapperet ca 1/2 min i varmt vatten så att det mjuknar. Lägg ut på skärbräda Fördela grönsaker mitt på, lägg på hummus, rulla ihop. Stick i persilja.
3. Rosta nötterna i torr, het panna. Strö över rullarna. Servera med hummus (se recept på rödbetshummus ovan).

Sötpotatis- och morotsgratäng

Recept: Bitte E:son Forsberg
Bild: Anders Norrsell


4 personer
500 g sötpotatis
300 g potatis
200 g morötter
2 gula lökar
1 ½ dl riven parmesanost
salt och peppar
1 msk hackad persilja
4 dl vispgrädde
½ dl crème fraiche
2 tsk sambal oelek
Garnering:
kryddgrönt, t ex persilja

Så här gör du
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skala och skiva sötpotatis, potatis och morötter. Skala och skiva lök. Varva det med riven ost i en smord eldfast form, 24–26 cm i diameter. Krydda med salt, peppar och persilja mellan varven.
3. Vispa ihop grädde, crème fraiche och sambal oelek. Häll det i formen och peta med en gaffel så stanningen rinner ner mellan lagren.
4. Gratinera gratängen strax under ugnens mitt tills potatisen känns klar och fått fin färg, 40–45 minuter. Garnera med kryddgrönt vid servering.

Påskdessert med färskostfyllt mandelskal

Baka till påsk
Baka söta små portionspajer med äggande tema! Recept: Janet Gustavsson
Bild: Erik Karlsson

8 portionspajer
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
140 g smör
1/2 dl mandelmjöl
2–3 msk vatten
1 dl florsocker
2 msk kakaopulver
Fyllning:
1 dl vispgrädde
300 g färskost
1 dl florsocker
1 burk aprikoser

1. Mixa samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut i portionsformar. Ställ kallt 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Baka i ca 12 minuter. Låt svalna.
3. Vispa grädden, blanda färskost och florsocker, vänd ner grädden. Fördela i pajskalen. Lägg en aprikoshalva i varje.

Smördegsbakelse med persika

Snabblagad dessert som är god till kaffet! Ett enkelt och mycket gott recept Recept: Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell

4 bakelser
4 smördegsplattor, tinade
2 msk smält matfett
1 1/2 msk flytande honung
4 persikor, konserverade
Garnering:
siktat florsocker
hallon
Serveras med:
vispad grädde

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Kavla ut smördegsplattorna något och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Blanda smält smör och honung och pensla plattorna med det.
3. Skär persikorna i tunna skivor och lägg som en solfjäder på varje smördegsplatta.
4. Grädda ca 15 minuter mitt i ugnen. Sikta över florsocker. Servera med vispad grädde.

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons