Fläskfilé med basilikadipp

Fläskfilé med basilikadipp
Helstekt filé serverad med läcker basilikadipp.
Annons
helstekt filé
Gott till helgen!

Fläskfilé med basilikadipp

4 port
Tid: ca 35 min

ca 600 g fläskfilé
smör och olja till stekning
salt, peppar
1–1 1/2 kg sötpotatis eller vanlig potatis (el hälften av varje)

Basilikadipp:
100 g färskost naturell
1–2 dl lätt-crème fraiche
1 kruka basilika
1 pressad vitlöksklyfta

Annons

1. Skala sötpotatisen och skrubba den vanliga. Skär i jämna bitar och lägg i en bakpappersklädd form. Ringla olja över och blanda med händerna så att oljan täcker alla potatisytor. Strö över salt (gärna flingsalt) och peppar. Sätt in potatisen ca 15 min i 225°.
2. Krydda filén med salt och peppar. Bryn den väl runtom i smör i het panna.
3. Ta ut potatisen och sänk värmen till 150°, lägg filén bredvid potatisen och stek ytterligare ca 20 min eller tills filén är klar (innertemp ca 65–68°).
4. Blanda samman alla ingredienser till dippen i en liten matberedare eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Skiva upp filén, servera med potatis, sås och sallad. Klipp ev gräslök över.

Läs också:

Av Marianne Liljenberg
Foto: Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons