Festlig fiskgratäng à la Walewska

Festlig fiskgratäng à la Walewska
Fantastiskt god fiskgratäng för festliga tillfällen. Lyxig variant med kräftstjärtar, vin och champinjoner som samsas med rödspätta och snyggt spritsat potatismos. Bäddat för smaksuccé!
Annons
Laga en rätt som överlevt i över hundrasextio år – fiskgratäng à la Walewska.
Den klassiska walewskan skapades 1855 som en hyllning till polska grevinnan Maria Walewskas sonhustru. Foto: Olof Abrahamsson

Recept på fiskgratäng à la Walewska

4 port
Tid: 50 min

4– 6 portioner potatismos med 2 äggulor

700–800 g spättafiléer

salt, vitpeppar

1 1/2 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

2 dl vitt torrt vin

2 dl vispgrädde

Annons

ca 1/2 msk hummerfond

snabbredning

1 äggula

Garnering:

100 g kräftstjärtar

150 g fina champinjoner

2–3 kvistar dill

 

Gör så här

1. Gör ett ganska fast potatismos med äggulor. Klicka eller spritsa det i kanten i en vid ugnsfast, smord form.

2. Krydda filéerna och lägg dem dubbelvikta i en smord mindre form.

3. Koka upp vattnet, tillsätt buljongtärningen och vinet. Häll det över fisken och täck med folie. Sätt in i ugnen i 200°, ca 10 min.

4. Häll över spadet i en kastrull, tillsätt grädden och puttra ihop på svag värme i minst 20 min, gärna längre. Tillsätt ev hummerfond. Smaka av med kryddor och red till önskad konsistens.

5. Dra kastrullen från värmen och rör ner äggulan. Fördela fisken i formen med potatismos.

6. Häll såsen över fisken. Gratinera i 250°, 5–10 min, bara tills allt har blivit varmt och fått gyllenbrun färg.

7. Toppa med avrunna kräftstjärtar och brynta champinjoner.

8. Strö över dill. Servera med en sallad.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons