Filégratäng med rotsaker – perfekt bjudrätt!

Filégratäng med rotsaker – perfekt bjudrätt!
Festfin gratäng som fungerar utmärkt som bjudrätt. Saftig, smakrik och krämig. Smaken på färskosten mellan filéskivorna kan du variera efter eget tycke och smak.
Annons
Fläskfilegratäng med rotsaker
Foto: Anders Norrsell

Filégratäng med rotfrukter och västerbottenost

4 personer
1 kg blandade rotfrukter ex: morötter, kålrot, potatis och palsternackor
1 gul lök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad persilja
3–4 msk tomatpuré eller chilisås
4–5 dl vispgrädde
1 1/2 -2 dl riven lagrad ost, ex Västerbottensost
1 fläskfilé á 700 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
12 skivor rökt skinka
150 g färskost med smak av paprika

Annons

Garnering:
140 g stekt delad bacon
Kryddgrönt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och dela samtliga rotfrukter i mindre bitar. Skala och skiva löken tunt.
Blanda rotfrukter, lök, kryddor, persilja, tomatpuré/chilisås samt grädde. Fördela blandningen i en smord eldfast form och strö över riven, lagrad ost. Täck formen med folie och ställ in i ugnen i cirka 50-60 minuter.
Börja med fläskfilén så du kan lägga på den när ca 25 minuter återstår av tillagningstiden.  Putsa köttet och skär i skivor, salta och peppra.
Bryn skivorna runt om i matfett i en stekpanna. När 25 minuter återstår av gräddningstiden tar du ut gratängen och lägger filéskivorna ovanpå. Varva med färskost och vikta skinkskivor. Gratinera gratängen i cirka 20 minuter.
Stek baconskivorna och låt rinna av på lite hushållspapper under tiden. Dela i mindre bitar.
Ta ut gratängen och toppa med baconbitar och kryddgrönt.

Recept: Bitte E:son Forsberg 

Läs också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons