Finaste påsktårtan

Finaste påsktårtan
Ljuvlig tårta som med sin gula marsipan för tankarna till en stor påsklilja. Färskost ihop med grädde ger tårtan frisk smak!
Annons

pasktarta

● 1 tårta, ca 12 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver

Fyllning
75 g vit choklad
3 dl vispgrädde
250 g mascarponeost
4 dl färska hallon

Garnering
500 g vit marsipan
några droppar gul hushållsfärg
florsocker
2 tsk kakaopulver

Annons

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.

Annons

2. Vispa ägg och socker vitt och poröst.

3. Sikta ner de torra ingredienserna och rör varsamt smeten slät.

4. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Stick i kakan med en provsticka för att se om den är färdiggräddad. Låt svalna en kort stund i formen och stjälp sedan upp kakan att kallna under bakduk eller form.

5. Lossa kakan från formen och dela i tre bottnar.

6. Hacka den vita chokladen till fyllningen och smält över varmt vattenbad eller i mikrovågsugn.

Annons

7. Vispa grädden, men inte helt fast. Då mascarponeosten tillsätts gör den krämen fastare.

8. Blanda samman färskosten med den vispade grädden. Tillsätt den smälta chokladen under omrörning, till en slät konsistens.

9. Bre ut ett tunt lager av fyllningen på den understa bottnen. Strö över hälften av hallonen och tryck ner dem lätt i krämen. Lägg på den översta bottnen. Bre ut ytterligare ett tunt lager av fyllningen och strö över de sparade hallonen.

10. Lägg nu på ett lager av fyllningen, men spara 1–11/2 dl. Forma fyllningen lätt kupolformad med en slät stekspade eller palett. Täck med den mittersta bottnen, tryck till lätt och forma tårtan ytterligare. Bre ut den sparade fyllningen runt hela tårtan.

11. Färga ca 450 g av marsipanen gul med hushållsfärgen. Sikta arbetsbänken med lite florsocker och kavla ut en bit av marsipanen. Skär ut en rund platta och lägg på tårtan. Använd bakformen du gräddade kakan i som mall.

12. Sikta återigen arbetsbänken med lite florsocker. Kavla ut resten av marsipanen till en lång, tunn platta. Sporra upp ett jämnbrett band som är lika långt som tårtans omkrets och ca 1 cm bredare än kanten.

Annons

pasktartasteg

13. Tryck, med till exempel en penna, ca 1 cm in på bandet så du får en tunn kant. Dra samtidigt i längdens ytterkant så att den tänjs ut ytterligare. Gör gärna detta moment på en provbit in-nan, tills du fått in rätt teknik. Var noga med att sikta florsocker under så att marsipanen inte fastnar i arbetsbänken. Doppa även pennan i florsocker med jämna mellanrum (bild 1).

14. Tryck fast bandet runt tårtan och skär av i skarven. Sikta över lite florsocker (bild 2).

15. Gör de två påskhararna. Arbeta in kakaon i ca 50 g av den vita marsipanen. Rulla tre runda bollar till varje hare, en större till kroppen, en något mindre till huvudet och en liten till svansen (bild 3).

16. Forma kropparna koniska. Klipp ett snitt mot mitten i de smalare delarna till ben. Ställ den större haren upp och tryck ner benen mot magen. Lägg den mindre ner (bild 4).

17. Forma även huvudena koniska. Klipp ett snitt mot mitten i de smalare delarna till öron. Markera ögon och nos med ett vasst köksverktyg, till exempel en provsticka, och placera huvudena på hararna. Fäst de runda svansarna.

Annons

18. Kavla ut lite av den gula marsipanen tunt, skär ut tre blomblad och lägg i ett stjärnmönster ovanpå varandra. Forma en rund boll och tryck till en fördjupning i mitten. Tryck fast ovanpå stjärnan (bild 5).

3 tips!

• Lägg alltid mellanbottnen överst då du gör prinsesstårtor. Denna botten är mjuk och formbar och spricker inte lika lätt som över- eller underbottnen.

• Marsipan spricker lätt eller veckar sig lätt fult då den läggs på tårtan som en hel platta. Detta sätt är mycket enklare samtidigt som du slipper veck i kanten. Om du tycker att bandet känns långt och krångligt att fästa kan du dela det i två längder i stället. Om du vill  förenkla den veckade kanten kan du fästa ett slätt band som du sedan klipper fransigt i ovankanten.

• Tårtan kan göras glutenfri genom att du byter ut vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölblandning. Mjöla då även formen med denna blandning.

Av: Irene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson

Annons

Läs mer

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons