Fisk- och skaldjursgryta med smak av saffran

Fiskgryta
Vem kan motstå en saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta?
Annons

Fiskgryta

Krämig fisk- och skaldjursgryta med saffran och hummerfond passar till både fest och vardag. Tänk på att inte skära fänkålen i för breda strimlor.

4 personer
500 g torskfilé
400 g laxfilé
100 g skalade räkor
100 g kräftstjärtar
1 purjolök, strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 potatisar, tärnade
1 litet fänkålsstånd, strimlat
2 msk smör
3 msk hummerfond
4 1/2 dl vatten
2 1/2 dl vitt vin
2 1/2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1 kuvert saffran
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad dill
1 msk flytande honung

Annons

Garnering:
dill

Servera med:
färdigköpt crème fraiche med saffranssmak och bröd.

Fräs purjolök, vitlök, potatis och fänkål blankt och smidigt i en kastrull. Tillsätt saffran och rör om noga.

Tillsätt vatten, fond, vin, grädde, crème fraiche, kryddor och dill. Låt allt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt honung.

Putsa fisken och dela i ca 3×3 cm stora bitar. Lägg försiktigt ner bitarna i grytan och koka upp, sjud tills fisken är klar.

Tillsätt räkor och kräftstjärtar precis innan servering. Värm på. Garnera med dill och servera med saffrans-crème fraiche.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell 

Recept: Baka ett gott bröd till fiskgrytan

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons