Fisksoppa med lax och räkor

Fisksoppa med lax och räkor
Njut av en lättlagad fisksoppa med smak av tomat och fänkål. Toppa med en krämig aioli smaksatt med en nypa saffran – underbart gott!
Annons

laxsoppa

• 4 pers • 40 min

450 g lax i bitar
100 g skalade räkor (200 g oskalade)
½ nät färska musslor, ca ½ kg, eller frysta
1 röd paprika
1 gul lök
1 morot
½ liten fänkål
2 msk rapsolja
1 burk krossade tomater, 400 g
5 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
2 kvistar dill

Annons
Annons

Saffransaioli
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 liten vitlöksklyfta
1 nypa saffran, 0,1 g
1 dl rapsolja
salt och peppar

Servering
bröd

Annons

1. Aioli: Blanda äggula, senap, vinäger, pressad vitlök och saffran i en liten skål. Tillsätt oljan droppvis under ständig omrörning. Smaka av med salt och peppar.
2. Skär paprika, lök, morot och fänkål i mindre bitar.
3. Tvätta musslorna och släng de som inte stänger sig.
4. Hetta upp lite rapsolja i en kastrull som ska rymma soppan. Fräs grönsakerna lite lätt i oljan. Tillsätt krossade tomater och fiskbuljong och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
5. Koka upp vinet i en separat kastrull med lock. Lägg i musslorna och koka under lock i 4–5 minuter. Häll spadet från musslorna och hackad dill i soppan.
6. Lägg laxbitarna i soppan och låt koka med i 3–4 minuter. Lägg i musslorna och garnera med räkor och lite dill. Servera i varma soppskålar med lite bröd och saffransaioli.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons