Fläskfilé med baconströssel

Fläskfilé med baconströssel
Toppa fläskfilén med ett kryddigt baconströssel med basilika och mozzarella. Servera med ugnstekt potatis och den underbara såsen - upplagt för succé!
Annons
File ala 11
Filé med suverän topping.

 

Fläskfilé med chili-baconströssel

4 port
Tid: 55 min

1 fläskfilé, ca 500 g
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm peppar

Strössel:
1 pkt bacon, 140 g
1/2–1 mozzarellaboll
2 msk röda inlagda jalapeños (chilipeppar)
1 kruka basilika att strö över

Annons

Sås:
3 dl sky + vatten
2 msk konc kalvfond
2 dl crème fraiche
3 msk vetemjöl
2 msk soja
1/2 tsk salt
2 krm peppar

1. Putsa filén från fett och senor. Bryn den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Lägg in filén i ugnen i 200 grader och stek till 70 grader innertemperatur.
2. Vispa ur stekpannan med 3 dl vatten i stekpannan, sila ner det i en kastrull. Tillsätt fonden och koka upp skyn i kastrullen. Blanda vetemjöl och crème fraiche, vispa ner det i skyn. Sjud såsen några min, smaka av med soja, salt och peppar.
3. Strimla och knaperstek baconet. Låt det svalna. Skär mozzarellan i små tärningar, hacka chilipepparn. Blanda hälften av baconet med resten av ingredienserna till strösslet.
4. Skär filén i 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem i en rad på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Häll på lite sås. Strö ett täcke med strösslet längs med hela filén. Ställ in det i ugnen ca 10 min tills osten smält lite. Strö basilika över filén. Lägg resten av baconet i såsen och värm.
5. Servera med sås, ugnsstekt hel potatis, gröna sojabönor och tomater.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

 

blattfat

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons