Läckra smaker med fläskfilé, jordnötter och sesam

Läckert med fläskfilé och jordnötter passar lika bra till vardag som till fest.
Det här enkla receptet på fläskfilé toppad med jordnötter passar lika bra en helt vanlig vardag som till festen!
Annons
Lika bra till vardag som till fest.
Läckert med fläskfilé och jordnötter passar lika bra till vardag som till fest. Foto: Jesper Arvidsson

Fläskfilé med jordnötter – recept

Fläskfilé med jordnötter får spännande smak tillsammans med smaskig sesammajonnäs!

• 4 pers • 40 min

1 fläskfilé, 600–700 g
salt och peppar
smör till stekning
2 msk sesamfrön
½ dl salta jordnötter
2 salladslökar

Annons

Sesammajonnäs
1 äggula
1 msk sesamolja
1 msk japansk soja
½ msk vitvinsvinäger
2 dl neutral olja, t ex solrosolja el rapsolja

Servering
2 morötter
¼ rödkålshuvud
1 näve ärtskott
risnudlar el ris

1. Sätt ugnen på 200°. Putsa fläskfilén ren från senor och hinnor, salta och peppra efter smak.
2. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör i. Bryn filén runt om tills den fått fin färg. Lägg den sedan i en ugnssäker form och stek färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 70°, ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär filén i tunna skivor.
3. Sesammajonnäs: Häll äggula, sesamolja, soja och vitvinsvinäger i en hög bunke. Mixa ihop det med en stavmixer. Tillsätt först oljan droppvis, sedan i en tunn stråle tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med salt.
4. Rosta sesamfröna gyllene i en torr stekpanna. Hacka jordnötter och salladslök. Lägg upp köttet på skärbräda eller ett fat, klicka eller spritsa ut majonnäsen och garnera sedan med nötter, salladslök och sesamfrön. Servera gärna med ris eller nudlar och en sallad av tunt skivade morötter, rödkål och ärtskott.

Av Maja Rehwin

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons