Fransk nougat

Fransk nougat
Fransk nougat – lite pyssligt, men ack så gott!
Annons

Fransk nougat

Fransk nougat

ca 100 bitar:
1/2 dl pistaschmandel
1/2 dl mandel
2 äggvitor
1/2 dl socker
1/2 dl kanderade körsbär
Sockerlag:
3 dl strösocker
1 dl honung
1 dl vatten
1 dl glykossirap
Pudring:
2 msk florsocker
2 msk majsstärkelse

Annons

Gör så här:
1. Täck en form, ca 20×30 cm, med ett lätt oljat bakplåtspapper.
2. Rosta pistaschmandel och mandel lätt i en het torr stekpanna. Passa nog så att de inte bränns vid.
3. Sockerlag: Koka upp socker, honung, vatten och glykossirap, och låt koka utan lock till en temperatur på 140°, 15–20 minuter . Undvik att röra i lagen. Dra kastrullen från plattan.
4. Vispa äggvitorna och socker till hårt skum.
5. Sockerlag: Värm sockerlagen lite till, så att den blir 150°. Häll sockerlagen i en tunn stråle över marängsmeten, under kraftig vispning. Fortsätt vispa till en fast och luftig smet, 5–10 minuter.
7. Vänd ner pistaschmandel, mandel och körsbär. Bred ut smeten i formen i ett ca 2 cm tjockt lager. Ställ svalt för att stelna. Skär nougaten i bitar med oljad kniv.
8. Pudring: Blanda florsocker och majsstärkelse och pudra nougatbitarna så att de inte klibbar ihop. Förvara i burk med tättslutande lock.

Tips!

Slå gärna in nougatbitarna i smörpapper så klibbar de inte ihop.

Recept: Anncatrin Rosenqvist
Foto: Ragnar Ómarsson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons