Frossa i goa gubbar

Frossa i goa gubbar
Fortsätt njuta av Sveriges mest älskade gubbe. Visste du det här om vårt allra rödaste sommarbär?
Annons
Garanterat goa gubbar.
Garanterat goa gubbar.

• De första odlade jordgubbarna experimenterades fram i Bretagne i början av 1700-talet. Detta sedan en fransk spion (!) plockat med sig en särskilt storvuxen sort hem från Chile, som korsades med den redan kända nordamerikanska skogsjordgubben. Vips hade man uppfunnit föregångaren till vår moderna jordgubbe.
• I Sverige kallades jordgubben från början ananassmultron efter sitt latinska namn (Fragaria ananassa). Ordet ”gubbe” betyder ”liten klump”, och varje år skördas cirkaa 20 000 ton sådana små klumpar i landet. Utslaget per svensk ger det 2,25 kilo – men det räcker förstås inte. Utländska exportörer, främst från Belgien, får vackert hjälpa till att mätta vårt jordgubbssugna folk.

Annons

Annons

• Jordgubbar har högre halter av antioxidanter än äpplen, mer C-vitamin än apelsiner plus gott om fibrer och järn. Folsyran i gubbarna kan täcka hela kroppens behov – men då måste du vräka i dig en liter om dagen.

• Visste du att koltrastar och kajor är särskilt förtjustai jordgubbar. Om fågelskrämman inte får avsedd effekt, prova att sätta dina plantor i en odlingstunnel.

• Jordgubbarnas ljuvliga smak är nog i sig, men allra bäst framhävs den i samarbete med ananas, kiwi, blåbär eller banan. Varför inte svänga ihop en fruktsallad?

• Medeltida stenmurare brukade göra små jordgubbar av sten för att sätta på altare och även på topparna av katedraler och kyrkor, som symboler för fulländning och rättfärdighet.

Annons

• Visst hör jordgubbar och kärlek ihop, inte minst i klassikern jordgubbar och champagne. I Frankrike serverades nygifta par förr i tiden jordgubbssoppa till frukost.

Godaste jorgubbsmoussen
(4 pers)
½ liter jordgubbar
4 gelatinblad
4 dl crème fraiche
1 dl socker
basilikablad

Lägg undan några jordgubbar till servering och mixa resten fint i en matberedare.
Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Värm crème fraiche och socker försiktigt tills sockret löst sig, låt det inte koka. Krama ur och tillsätt gelatinet, och rör om tills det smält. Ta av kastrullen från plattan och rör ner jordgubbarna. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ca 2 timmar.
Skär med en liten kniv längs med kanten på insidan av glaset och stjälp upp moussen på ett fat. Garnera med jordgubbar och basilikablad.
(Recept ur ”Jordgubbsboken”)

Källor: Jordgubbsboken, Vetenskap i fokus, Sund.nu, Aftonbladet Wellness.
Av Anna Lundegårdh Foto IBL-AOP

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons