Gå ner i vikt med vår kaloriberäknade veckomeny

nyttig-veckomeny
Hemligheten för att lyckas gå ner i vikt är att äta goda, varierande rätter som känns lyxiga och mättande samtidigt som de innehåller få kalorier. Här är våra fem favoritrecept just nu – alla kaloriberäknade och lättlagade!
Annons
recept-nyttig-pannbiff-med-lok
Nyttiga pannbiffar med klassiska tillbehör. Bild: Eva Hildén Smith

1. Pannbiff med stekt lök

510 kcal/port

2 msk ströbröd
½ dl vatten
1 litet ägg
1 msk dijonsenap
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
250 g nötfärs (10 %)
½ msk smör

Stekt lök
½ rödlök
½ gul lök
2 tsk smör
½ krm malen nejlika

Annons

Till servering
300 g potatis
3 msk vatten
2 msk strösocker
1 msk ättika (12 %)
10 cm gurka
½ rödlök

Gör så här

1. Servering: Koka potatisen i saltat vatten. Blanda vatten, socker och ättika till en lag. Skiva gurkan och rödlöken tunt, gärna med mandolin, och lägg i lagen.

2. Blanda alla ingredienser utom färsen och smöret till pannbiffarna, låt stå 3 min. Vänd ner färsen och rör till en slät smet. Forma till 4 pannbiffar. Stek i smör ca 4 min/sida. (Koka ev ur pannan med 1 dl vatten.)

3. Stekt lök: Skala och skiva löken och stek den sakta gyllene i smör. Krydda med nejlika och ev lite salt på slutet.

4. Servera pannbiffen med lök, kokt potatis och ättiksgurka med rödlök.

 

recept-nyttig-risotto-rodbetor
Risotto som får lyxigt sällskap av rödbetor och chèvre. Bild: Eva Hildén Smith

2. Risotto med rödbetor och chèvre

520 kcal/port

5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk smör
1½ dl arborioris el annat
risottoris
1 dl vitt vin
salt, svartpeppar
300 g kokta rödbetor
100 g chèvreost
35 g rucola

Gör så här

1. Koka upp vatten och buljongtärning i en kastrull.

2. Skala och hacka lök och vitlök, fräs i smör i en rymlig kastrull eller traktörpanna. Tillsätt riset och låt fräsa med en stund.

3. Häll på vin och 2 dl av buljongen, sjud försiktigt. Buljongen ska koka in efterhand. Rör då och då och tillsätt buljong vid behov tills det mesta har kokat in. Ev behövs lite mer vatten.

4. Smaka av med salt och peppar. Skär rödbetorna i klyftor och smula chèvreosten. Vänd ner i risotton och servera med rucola.

recept-nyttig-gryta
Kycklinggryta med smak av vilt. Bild: Eva Hildén Smith

3. Viltdoftande kycklinggryta

520 kcal/port

75 g rökt sidfläsk (fettet bortskuret)
250 g kycklinglårfiléer
½ msk smör
salt, svartpeppar
1 morot
½ purjolök
2 tomater
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 msk konc kycklingfond

Gremolata
1 dl finhackad persilja
finrivet skal av 1 citron
1 finriven vitlöksklyfta

Till servering
1 dl ris (okokt mått)
sallad

Gör så här

1. Tärna sidfläsket. Putsa och dela kycklingen i bitar. Bryn fläsk och kyckling i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i en gryta.

2. Skala och skiva moroten. Skiva purjolöken. Tärna tomaterna och riv vitlöken. Lägg ner alla grönsaker i grytan. Häll på vin, vatten och fond, sjud med lock ca 20 min.

3. Servering: Koka riset enl anv på förp.

4. Gremolata: Blanda persilja, citronskal och vitlök. Strö gremolatan över grytan vid bordet och servera kokt ris och sallad till.

recept-nyttig-spatta
Vi fyller spättan med lax och serverar med ljuvlig blomkålspuré. Bild: Eva Hildén Smith

4. Laxfylld spätta med blomkålspuré

420 kcal/port

300 g spättfiléer
4 tunna skivor rökt lax (ca 100 g)
½ msk citronsaft
salt

Blomkålspuré
400 g blomkål
150 g potatis
5 dl grönsaksbuljong
½ dl matlagningsgrädde
1 dl hackad dill
salt, svartpeppar
ev citronsaft

Till servering
150 g sugar snaps

Ugn 200°

Gör så här

1. Lägg ut spättfiléerna på en skärbräda. Lägg på laxskivorna. Rulla ihop och lägg i en liten ugnsform. Ringla över lite citron och salta lätt. Täck med aluminiumfolie eller smörpapper. Tillaga i ugn ca 20 min.

2. Blomkålspuré: Ansa blomkålen och skär i buketter. Skala potatisen och skär i bitar. Koka i buljongen tills allt är mjukt, ca 10 min. Häll av ordentligt.

3. Mixa blomkål och potatis med grädde och dill till en slät puré. Smaka av med salt, peppar och ev citron. Servera till fisken tillsammans med sugar snapsen.

recept-nyttig-pasta-med-korv
Pasta med korv = gott, mättande och snabblagat. Bild: Eva Hildén Smith

5. Snabb korvpasta

500 kcal/port

150 g champinjoner
½ gul lök
½ vitlöksklyfta
½ msk smör
2 färska salsicciakorvar (150 g)
150 g cocktailtomater
½ tsk timjan
1 dl vitt vin
salt, svartpeppar

Till servering
120 g pasta (okokt vikt)
35 g rucola

Gör så här

1. Putsa och klyfta champinjonerna, skala och hacka lök och vitlök. Fräs det långsamt i smör.

2. Ta bort skinnet från korvarna. Stek korvfärsen med svamp och lök. Finfördela färsen med en trägaffel eller liknande under tiden.

3. Tillsätt tomater (ev halverade), timjan och vin. Låt puttra under lock ca 5 min. Späd ev med vatten och smaka av med salt och peppar.

4. Servering: Koka pastan enl anv på förp. Blanda med korvröran och rucola.

 

Läs mer:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons