Gå ner i vikt med vår veckomeny

nyttig-vardagsmat-puff
Vill du gå ner i vikt? Eller hålla drömvikten? Följ vår nyttiga och goda veckomeny med kaloriberäknade recept för hela veckan!
Annons

recept-gronsaksflarn

1. Frasiga grönsaksflarn

485 kcal/port

2 frysta plattor smördeg (à 85 g)
½ squash
1 liten röd paprika
½ rödlök
½ msk rapsolja
salt, svartpeppar
10 cocktailtomater
1 dl lätt crème fraiche
2 msk grovriven parmesan (15 g)
färsk timjan

Annons

Till servering
grönsallad

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Tina smördegen genom att låta den ligga framme på en plåt med bakpapper.

2. Dela och skär squashen i halvmånar. Skär paprikan i bitar. Strimla rödlöken. Stek hastigt i olja i het panna tills de fått lite färg, salta och peppra. Vänd ner tomaterna och ta från värmen.

3. Kavla ut smördegen lite. Blanda crème fraiche med parmesan, salta och peppra. Bred ut på degen men lämna 1 cm runt kanten. Fördela grönsakerna och grädda i ugn ca 20 min. Strö över timjan, salta och peppra ev och servera med grönsallad.

 

flaskytterfile-recept

2. Fläskytterfilé med örtsås

490 kcal/port

150 g små potatisar
200 g små jordärtskockor
2 vitlöksklyftor med skal
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
150 g haricots verts
300 g fläskytterfilé
½ msk smör

Sås
1 dl lätt crème fraiche
½ dl vatten
½ msk konc kalvfond
1 tsk fransk senap
1 ask smörgåskrasse

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Tvätta potatisarna och skala jordärtskockorna. Blanda med vitlöksklyftor, olja, salt och peppar och lägg i ugnsform med bakpapper. Rosta i ugn ca 25 min. Ta ut vitlöksklyftorna efter ca 15 min och spara till såsen.

2. Koka haricots verts i saltat vatten 2 min. Häll av och blanda med de rostade rotfrukterna.

3. Putsa och dela fläskytterfilén på längden, sedan i tre bitar. Salta och peppra rikligt och bryn i smör i het stekpanna. Låt steka på låg värme under lock några min tills köttet är klart.

4. Sås: Värm crème fraiche, vatten, fond och senap. Pressa ur innehållet från de rostade vitlöksklyftorna och vispa ner i såsen. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Klipp krassen och rör ner i såsen.

 

recept-kycklingpytt

3. Kycklingpytt med timjan- och citronsås

462 kcal/port

300 g potatis
1 stor morot
1½ msk smör
salt, svartpeppar
1 purjolök
2 kycklingfiléer à 150 g
2 msk hackad persilja

Sås
1 dl matyoghurt 8 %
1 msk hackad färsk timjan
finrivet skal av ½ citron

Gör så här

1. Skala och tärna potatis och morot fint. Stek i 1 msk smör i en teflonpanna tills allt är mjukt. Salta och peppra. Ta upp och lägg åt sidan.

2. Skölj och strimla purjolöken. Tärna kycklingen. Stek lök och kyckling i ½ msk smör i samma panna tills kycklingen är klar och fått färg. Blanda ner rotfrukterna och stek tillsammans några min. Vänd ner persilja.

3. Sås: Blanda yoghurt, timjan och citron. Smaka av med salt och peppar och servera till pytten.

 

recept-svampsoppa

4. Svampsoppa med laxtoast

435 kcal/port

250 g champinjoner
½ gul lök
1 msk smör
1 tsk torkad timjan
4 dl vatten
1½ dl matlagningsgrädde
1½ msk konc kycklingfond
salt, svartpeppar

Laxröra
100 g varmrökt lax
2 msk matyoghurt 8 %
1 msk finhackad rödlök
1 msk hackad persilja

Till servering
2 färska champinjoner
1 msk hackad persilja
1 tsk rostade fänkålsfrön
2 skivor rostbröd (à 40 g)

 

Gör så här

1. Hacka champinjoner och lök fint. Fräs i smör tills vätskan ångat bort. Tillsätt timjan, vatten, grädde och fond. Sjud ca 15 min under lock. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

2. Laxröra: Dela laxen i mindre bitar. Blanda lax, yoghurt, lök och persilja.

3. Servering: Hyvla champinjonerna tunt och blanda med persilja och rostade fänkålsfrön. Toppa soppan med champinjonerna. Rosta bröden och dela i trekanter. Lägg laxröran på brödskivorna och servera till soppan.

recept-lax-spenatsallad

5. Lax med matig spenatsallad

540 kcal/port

300 g laxfilé
1 msk smör
finrivet skal av ½ citron
½ msk pressad citronsaft
1 msk hackad dill
½ tsk malen koriander
salt, svartpeppar

Till servering
1 dl mathavre el matvete
½ msk konc kycklingfond
1 msk vatten
1 äpple
35 g babyspenat
½ dl hackad dill
½ dl matyoghurt 8%

Ugn 150°

Gör så här

1. Lägg laxen i en ugnsform. Smält smöret och blanda med citronskal, -saft, dill och koriander. Gnid in kryddsmöret på laxen. Salta och peppra. Tillaga i ugn ca 25 min till en innertemp på 48°.

2. Servering: Koka mathavre enl anv på förp. Låt ånga av och blanda med fond och vatten. Tärna äpplet och vänd ner i grynen med spenaten. Smaka av med salt, peppar och dill.

3. Servera mathavresalladen till laxen med en klick yoghurt.

Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

 

Av Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons