Glutenfri kardemummakaka

Glutenfri kardemummakaka
Annons

Glutenfri kardemummakaka

Glutenfri kardemummakaka

8–10 bitar
3 ägg
1½ dl björksocker
1 nypa vaniljsocker
150 g smör
1 dl kvarg
3 dl mandelmjöl
½ dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver
1 nypa salt
2½ tsk mald kardemumma
Garnering:
hackade mandlar och pistaschmandlar
ätliga blommor
agavesirap eller honung

Annons

1. Separera äggen och vispa äggvitorna med björk- socker och vaniljsocker till en fluffig marängliknande konsistens (det kan ta några minuter). Vispa ägggulorna.
2. Smält smöret på medelsvag värme i mikron eller i en kastrull och rör ner det i äggulorna tillsammans med kvargen.
3. Mät upp de torra ingredienserna i en separat bunke.
4. Tillsätt hälften av äggvitefluffet till gulorna. Blanda ner de torra ingredienserna och rör om tills smeten är klumpfri. Rör ner resten av äggvitefluffet.
5. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång form på ca 1 liter eller en rund springform, ca 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna innan du garnerar med mandlar, blommor och sirap eller honung.

Annons

Recept: Malin Randeniye, Susanne Hovenäs
Foto: Eva Hildén

 

Annons

Recept från boken Baka glutenfritt – matbröd och söta favoriter

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons